Pagina 1 din 1

Filariozele -boli transmise de tantari

MesajScris: Mar Aug 30, 2011 1:53 pm
de a.moscu
Filarioza, este o boala parazitara a cainilor si pisicilor transmisa prin impunsatura de insecte,are consecinte dintre cele mai grave.
Parazitologul de la Facultatea de Medicina Veterinare din Bucuresti ne-a spus inca de anul trecut ca : 8 din 10 caini(fara stapan), caini care stau afara permanent , sunt POZITIVI la testul care verifica aceaste boli.
Filariozele din Romania pot fi date de :dirofilaria immitis , dirofilaria repens sau dipetalonema.
Fiecare specie are caracteristicile si manifestarile ei determinand anumite simptomatologi.


Dirofilaria immitis este un parazit ale caror larve (microfilaria) sunt transmise prin tantari de la animalele bolnave la cele sanatoase in timpul hranirii cu sange.In sangele periferic apar microfilarii mai ales seara si noapte, spre dimineata acestea se retrag din sangele periferic. Patrunse in organism pe cale cutanata, larvele ajung adulte dupa 3-4 luni iar dupa 6 luni de la intrarea in organism sunt capabile sa-si depuna ponta.
Dirofilariile actioneaza mecanic, prin talia lor mare reusesc sa blocheze, in special, ventricolul drept si artera pulmonara ; produc anemii; iritatii, etc. Formeaza embolii (aparitia si vehicularea in circulatia sangvina a unor particule straine de compozitia normala a sangelui) prin antrenarea fragmentelor de paraziti in torentul sangvin provocand astfel moartea brusca a animalului datorita ruperii vaselor .
Arterele pulmonare sunt lezionate odata cu patrunderea viermilor in interiorul lor. Celulele sistemului imunitar se aduna in acel loc dar parazitul este prea mare pentru a fi distrus de acestea. Rezultatul este inflamatia care se continua cu degradarea arterelor pulmonare. Acestea se pot dilata si obstrua, lucru vizibil uneori radiologic. Pot aparea anevrisme sau se pot forma coaguli anormali de sange in interiorul arterelor (embolism). Sangele este dirijat catre alte vase unde nu sunt viermi iar in pulmon se acumuleaza lichid in jurul arterelor unde se afla parazitii. Deasemenea, sangele trimis de la inima la pulmon nu se mai oxigeneaza suficient iar arii intregi din pulmon devin dure si incapabile de a mai oxigena suficient sangele. Pot aparea :
- tusea si oboseala rapida datorita slabei oxigenari a sangelui la nivel pulmonar
- sangerari nazale
- o forma de pneumonie non-infectioasa (pneumonie euzinofilica granulomatoasa) care poate rezulta in urma inflamarii excesive a unor zone pulmonare


Dirofilaria repense paraziteaza tesutul subcutanat. Dirofilaria repens paraziteaza cainii dar si alte carnivore cum ar fi pisicile, lupii, vulpile . Este o zoonoza, dar transferul de la animale la om nu se face prin contact direct. Infectii cu Dirofilaria repens sunt raportate si la oameni in diferite parti ale globului mai ales in zonele cu clima mediteraneeana sau tropicala.
Transmiterea de la o gazdã la alta se realizeazã prin întepãturi de tântari , în organismul cãrora microfilariile se transformã în larve infectante.
. Zonele considerate endemice sunt în sudul Europei (Grecia, Franta, Italia, Spania) si în Sri Lanka (1). În zonele cu climã temperatã (cum este si tara noastrã) cazurile de dirofilariozã la om, sunt extrem de rar raportate.(Alte boli rare sau inexistente desi veterinarii intalnesc frecvent parazitul )


Caz clinic raportat in Craiova

O tânãrã în vârstã de 27 ani din Craiova, muncitoare la o fabricã de confectii, se prezintã în Clinica oftalmologie a Spitalului clinic de urgentã pentru lacrimare, înrosirea ochiului drept, aparitia unei formatiuni nodulare mobile pe conjunctiva bulbarã spre fundul de sac conjunctival inferior al ochiului drept.
În urmã cu câteva zile, se prezentase la cabinetul de chirurgie plasticã pentru un nodul mic subcutanat, mobil, migrator, la nivelul pleoapei inferioare de la acelasi ochi.
Examenul la biomicroscop al polului anterior a evidentiat un nodul subconjunctival bulbar, ca o masã chisticã, de 5-6 mm, situat spre fundul de sac conjunctival inferior mobil
Dupã instilatii cu xilinã în fundul de sac conjunctival inferior, am incizat nodulul si am extras un vierme viu de aproximativ 90 mm lungime si 0,5 mm lãtime din spatiul subconjunctival ).Viermele a fost trimis la laboratorul de parazitologie unde a fost identificat ca fiind un nemathelmint, Dirofilaria repens. Extremitatea anterioarã a parazitului, rotunjitã era mai subtire decât cea posterioarã, iar examenul sub microscop a evidentiat o cuticulã nesegmentatã, astfel viermele a fost identificat ca fiind o Dirofilaria repens imaturã .
Examenele biologice efectuate pentru izolarea micro-filariilor în sânge (picãtura) pentru identificarea anticorpilor în ser nu au arãtat modificãri.
Pacienta noastrã nu a efectuat nicio excursie în zone endemice.


Dipetalonema este un vierme mare filarial care este transmis tot de catre tantari si traiesc ( ca adulti ) in tesutul conjunctiv profund sau in membranele viscerelor.

Sange de caine , microfilarie in camp intunecat :
http://www.youtube.com/user/arina903#p/ ... dSKdU7jR-M

Microfilarie la microscopul optic obisnuit :
http://www.youtube.com/user/arina903#p/u/12/zJyRKEBItrc

Finalul :((nu este filmat la noi in cabinet )
http://www.youtube.com/watch?v=8QQEcq5t ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=AAoZWKIY ... re=related