NACF

NACF

Mesajde simonaelena » Lun Mar 28, 2011 9:35 am

Tatal meu a fost diagnosticat cu necroza aseptica de cap femural III .Intrebarea mea este urmatoare:mai are sanse de vindecare prin medicina hiperbara? va multumesc.
simonaelena
 

Re: NACF

Mesajde HBOT » Lun Mar 28, 2011 7:45 pm

Stimata Doamna,

daca intr-adevar tatal Dvs sufera de o necroza aseptica de cap femural (NACF) in stadiul III (Ficat -Arlet), atunci sansele de vindecare cu ajutorul oxigenarii hiperbare sint destul de mari, chiar foarte mari, daca se respecta o serie de indicatii.

Problema majora legata de stadiile III in Romania o constituie stadializarea necrozelor aseptice. Pe de-o parte exista doua stadializari: stadializarea ARCO, care foloseste in special ortopezilor (impartita in 6 stadii), deoarece tine cont si de aparitia coxartrozei (spre care evolueaza orice necroza aseptica netratata), dar care foloseste mai putin medicului de medicina hiperbara, specialitatea care de fapt se ocupa de ischemiile grave, adica si de ischemiile osoase, cum este cazul OSTEONECROZELOR.

Pentru noi importanta este insa stadializarea dupa Ficat-Arlet, o stadializare care se face NUMAI dupa imagistica RMN, stadializare despre care multi vorbesc, dar despre care, din pacate, putini au habar! Din fericire stadializarea aceasta dupa Ficat-Arlet este extrem de simpla, dar daca criteriile nu sint cunoscute, deseori se confunda stadiile. Asa ca daca tatal Dvs este chiar intr-un stadiu II dupa Ficat -Arlet atunci acest lucru inseamna o modificare avansata de necroza aseptica la nivelul capului femural cu modificari atit edematoase cit si ale tesutului gras si cartilaginos.

Stadiul insa III inseamna absenta tasarilor/fracturilor, deci implicit a modificarilor de contur, asa ca daca cititi pe interpretarea RMN ca necroza de care vorbiti se afla in stadiul trei (Ficat-Arlet) iar conturul articular este modificat, atunci medicul care a facut interpretarea NU CUNOASTE aceasta stadializare, stadiul patru insemnind TOCMAI aparitia modificarilor de contur. De asemenea daca pe interpretare cititi despre stadiul III dar nu si despre ce fel de stadiu (ARCO sau Ficat-Arlet), la fel cel care a facut examenul RMN mai are inca multe de invatat legat de RMN-ul osos. De asemenea daca vorbim de stadiul trei (cum des aud in Romania) dar fara un RMN, adica numai pe baza unui CT sau a unei Radiografii, atunci este vorba de un stadiu PUS DIN BURTA, iar medicul care face aceste afirmatii este departe rau de realitatea stiintifica. De asemenea un RMN de sold trebuie sa faca referiri la articulatia afectata, adica poate fi NACF bilateral, sting sau drept.

Pentru a putea pune diagnosticul de NACF stadiul III este nevoie de un RMN de sold (care intotdeuna este bilateral, deoarece oricit de mult ar dorii centrele de RMN sa-l faca unilateral, technic nu este posibil sa faci un RMN de sold unilateral pe secventele necesare stadializarii Ficat-Arlet), care sa contina secventele STIR, T1 si PD (sau echivalentele lor). In functie de aparitia modificarilor de semnal pe aceste secvente se face stadializare, IAR CUM STADIUL III se diferentiaza de stadiul IV doar prin aparitia modificarilor de contur, atunci este OBLIGATORIU ca pentru a pune diagnosticul de stadiu III sa se efectueze si o imagistica radiologica. Aceasta poate fi un CT sau o radiografie digitala in pozitie dreapta si "broasca" (abductie-rotatie). De ce spun radiografie digitala, din mai multe motive foarte simple:
1. spre deosebire de radiografiile pe film, acestea digitale pot permite o marire a articulatiei si vizualizarea celor mai mici detalii, inclusiv modificarea intensitatii si scoaterea in evidenta a unor leziuni minuscule.
2. radiagrafia analoga (pe film) chiar daca PRIN ANII 70' era foarte raspindita, la ora actuala este DEPASITA. Este ca si cum astazi daca ati dori sa cumparati un aparat fotografic ati achizitiona unul cu film, in locul unuia digital.
3. doza de radiatii folosita in cazul radiografiei digitale este MULT mai mica decit cea folosita de aparatele analoge, iar acuratetea deosebit de mare.

Daca pe aceste investigatii apar modificari sugestive pentru microfracturi, atunci vorbim de un stadiu IV Ficat -Arlet, iar daca nu apar, atunci chiar este un stadiu III.

DECI daca RMN-ul facut nu contine secventa PD sau daca nu aveti o imagine radiologica corelata ca timp RMN-ului, nu prea stim ce stadiu este necroza tatalui Dvs.

V-am scris toate acestea deoarece in postul Dvs nu era specificata clasificarea si piciorul/picioarele afectat/e, de aceea am mari dubii ca aceasta stadializare de care ati vorbit este facuta corect.

Revenind la intrebarea Dvs., stadiile III de necroza aseptica, chiar daca se pot trata, sint foarte instabile, adica ORICIND poate aparea o tasare/fractura si se transforma intr-un stadiu IV, adica daca acum o zi tatal Dvs avea un stadiu trei, azi poate fi un stadiu patru daca incarca articulatia. Aceste modificari de contur (tasari) nu apar decit daca pacientul incarca (adica foloseste) piciorul in timpul mersului si mai ales la urcat scarile. De aceea este OBLIGATORIU ca dupa ce a avut loc stadializarea (pentru stadiile III Ficat-Arlet) ca acesti pacienti sa nu mai incarce articulatia, adica sa foloseasca CIRJE. Altfel stadializarea trebuie facuta din nou, deoarece se poate modifica in sensul trecerii in stadiul IV.

Desigur ca NU NUMAI stadializarea conteaza ci si alte doua elemente determinante:
1. suprafata de necroza raportata la suprafata capului femural (adica riscul de prabusire difera enorm daca vorbim de o osteonecroza ce cuprinde tot capul femural sau numai 20% din acesta)
2. distanta dintre corticala si zona de necroza aseptica (adica riscul de prabusire difera enorm daca vorbim de o osteonecroza situata chiar SUBCORTICAL pe suprafata de sprijin sau de una situata la 1 centimetru)

In functie de acesti parametri se stabileste conduita terapeutica, durata de restrictie de incarcare (cirje) dar si durata tratamentului de oxigenare hiperbara.

In stadiile trei evolutia pacientilor este foarte diferita, necesarul de terapie este mare adica vorbim de o terapie de oxigenare hiperbara intinsa pe 1-2 luni in conditiile in care aceasta terapie se desfasoara zilnic. Uneori insa poate fi indicat o aplicare a terapiei in etape, adica pe serii de 20-25 de sedinte. Oricum in aceste stadii vorbim de folosirea cirjelor pe mai multe luni, nu rareori chiar peste jumatate de an!

Oricind puteti trimite continutul RMN-ului si imaginile radiologice digitale pe adresa de email a Centrului de Medicina Hiperbara Constanta: info@medicinahiperbara.ro si astfel putem face o interpretarea a acestor achizitii, in special a prognosticului terapiei si o aproximare a numarului de sedinte!

Cu stima,
Dr. Ion
http://www.medicinahiperbara.ro/
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta/Tg. Mures
0040241511022
HBOT
 
Mesaje: 376
Membru din: Sâm Noi 14, 2009 1:46 pm
Localitate: Constanta


Înapoi la FORUM PENTRU MEDICI

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron