Pagina 1 din 1

Siguranta scufundarilor

MesajScris: Mar Mai 18, 2010 5:26 pm
de The_natek
Va salut.
Ma puteti ajuta cu un link catre Grundsatz 31? Atat ca standard cat si ca "fisa medicala".
De asemeni as vrea sa stiu daca Standardul de calitate al aerului EN 12021 a mai suferit modificari/completari ulterioare de la intrarea lui in vigoare.
Multumesc anticipat...

Re: Siguranta scufundarilor

MesajScris: Mie Iul 07, 2010 3:27 pm
de HBOT
In Europa exista o serie de grupe de pericol specifice posibilelor accidente ce pot aparea la locul de munca. Grupa de pericol G31 (cf. legislatiei Germaniei) trateaza lucrul sub presiune. G31a se refera la activitatile de imersie, iar G31b la activitatile comerciale desfasurate in atmosfera gazoasa sub presiune. Din pacate, linkurile pe care vi le pot pune la dispozitie sunt in limba germana si nu stiu in ce masura v-ar putea ajuta. Cert este ca in Germania, aceste aptitudini cf. G31 au voie sa le emita numai 2 categorii de medici: medicul specialist de medicina hiperbara sau medicul de medicina muncii care a facut un curs special de medicina hiperbara (o competenta) destinata grupei G31, competenta care este diferita ca si curricula de cea destinata pentru scafandrii recreationali. Fisa medicala include o serie de evaluari pe care numai unul dintre medicii incadrati in categoriile de mai sus o poate face si certifica. Aceasta aptitudine este valabila in intreaga comunitate europeana si se intinde pe durata unui singur an de la emiterea acesteia.

Calitatea aerului cf. standardului EN 12021 reprezinta absenta umiditatii si un nivel de hidrocarburi de 0,5 mg/m3. Aceasta norma se considera a fi suficienta pentru aerul comprimat destinat scafandreriei sau activitatilor sub presiune. Problemele medicale apar, de regula, in conditiile folosirii amestecurilor hiperoxice, unde aceasta norma nu este suficienta si se aplica standardul EN ISO 11197, care prevede o cantitate de hidrocarburi de sub 0,1 mg/m3. Folosirea aerului comprimat dupa norma EN 12021 in cazul amestecurilor hiperoxice poate duce la murdarirea buteliilor cu hidrocarburi ce poate duce fie la accidente (reactie cu oxigenul in butelie), fie la depunerea acestor hidrocarburi pe mucoasa pulmonara a scafandrului si in reactie cu oxigenul (la presiuni partiale crescute) poate favoriza aparitia fibrozei pulmonare. In astfel de situatii, aceasta afectiune este considerata ca boala profesionala. Oricum, cei care folosesc in scopuri comerciale amestecuri hiperoxice sunt obligati sa aplice norma EN ISO 11197.

Cu stima,
Dr. Ion