borrelioza

borrelioza

Mesajde florina_cc » Lun Iul 19, 2010 12:38 pm

Buna ziua!

Ma numesc Florina, am 29 de ani si sunt insarcinata in 20 de saptamini. in urma cu 2 saptamini am facut un eritem cronic migrator,si am fost sfatuita de medicul dermatolog sa-mi fac analizele antoborrelia Ig G si Ig M. rezultatele analizei arata o infectie cronica acuta cu borrelia. (Ig G - valoare 13,9 iar Ig M 179.3, valoarea normala fiind maxim 19).mentionez ca nu am fost muscata de capusa niciodata. mi s-a spus ca se recomanda antibiotice, insa nu stim cum si daca acestea vor afecta sarcina. de asemenea, nu stim nici daca borrelia afecteaza fatul.
schema de tratament propusa de d-tra este valabila si in cazul femeilor insarcinate? cum se procedeaza si ce analize trebuiesc facute inainte de a ajunge la dumneavoastra? de asemenea, v-as ruga sa-mi spuneti la cit se ridica (estimativ) tratamentul facut in institut.
Va multumesc anticipat.florina_c
florina_cc
 

Re: borrelioza

Mesajde HBOT » Mar Iul 20, 2010 2:11 pm

Buna ziua stimata doamna,

borrelioza este o infectie serioasa si foarte grava. Datorita dimensiunilor mici ale agentului patogen, riscul de transmitere de la mama la fat este foarte mare, printre cel mai mare dintre infectii. Antibioterapia este greu de conceput deoarece principalele clase de antibiotice si antiparazitare folosite nu pot fi administrate nici la gravide si nici la copiii sub 8 ani. Teoretic, oxigenarea hiperbara se poate aplica la gravide fara nici o contraindicatie, dar atat hiperbara, cat si orice antibiotic care ar avea un efect pozitiv asupra borreliozei duce la aparitia unei vasculite reactive, vasculita ce poate reprezenta principala cauza in aparitia unei restrictii de crestere intraunterina, restrictie ce poate avea consecinte foarte grave pentru fatul dvs.

In plus, tratamentul borreliozei ar fi mult mai simplu si s-ar putea standardiza daca am avea de-a face numai cu borrelioza. Deseori, insa, toate aceste animale care ne pot musca si transmite borrelia, pe langa borrelioza ne transmit si o serie de alti patogeni, care pot provoca infectii unele mai grave, altele mai putin grave. Ca toata treaba asta sa fie si mai complicata, de regula, capusa transmite borrelia, iar in tarile in care politica de sanatate este una SANATOASA, in tarile in care se declara oficial ca borrelioza nu exista, atunci rezervorul de paraziti, borrelii si infectii asociate, se muta din lumea animala salbatica in mediul urban, uman, astfel ca si alte insecte pot ajunge sa transmita acesti paraziti, cum ar fi pleosnitele, tantarii, mustele etc. Tantarii, de exemplu, au o viata scurta si este putin probabil ca un tantar sa muste un porc mistret in Delta, apoi sa zboare pana la Bucuresti si sa infesteze cu borrelioze, ehrlichioze, bartonelloze, micoplasmoze, chlamydioze, babesioze etc. Dar daca vecinul de la 3 si cel de la 1, la care se adauga si cel de palier sunt gata infestati cu acesti germeni, probabilitatea de a va infesta creste exponential.

Intr-o alta ordine de iedei, valorile pe care le aveti dvs. IgM de 179,3 este o valoare mica (inaintea hiperbareai deseori ajung la 700-800, iar pe parcurs pot creste pana la 1500 unitati, normalul fiind undeva la 20 de unitati), iar IgG-ul este inca negativ, acest lucru coroborat cu faptul ca doar ce ati avut eritemul poate insemna o infectie acuta, mult mai usor de tratat, dar care necesita antibiotice, iar majoritatea sunt teratogene adica pot avea efecte asupra dezvoltarii fatului.

Toate aceste parazitoze se caracterizeaza prin faptul ca sunt infectii generalizate, avand un ciclu de viata care include o forma vegetativa, circulanta ce se poate inmulti, si o forma chistica, capsulata, intracelulara rezistenta la antibioterapie clasica. Antibioterapia clasica vizeaza distrugerea formelor vegetative, circulante care sa impiedice inmultirea si aparitia unor noi generatii de paraziti si de aceea se aplica pe durate ce pot atinge uneori ani de zile, in cazul infectiilor cronice. Oxigenarea hiperbara permite scurtarea acestei perioade de antibioterapie, la cateva saptamani (4 pana la 8 saptamani), in functie de schema aplicata.

Amandoua terapiile, antibioterapia clasica si oxigenarea hiperbara se poat combina, influentandu-se pozitiv reciproc sau pot fi aplicate singular, dar indiferent cum se aplica aceste terapii duc la moartea parazitilor, paraziti care mor in interiorul organismului dvs., fapt ce determina descarcarea de toxine bacteriene in organism, toxine care genereaza vasculita si tulburari circulatorii grave, uneori pana la soc anafilactic.

Tinand cont de toate aceste aspecte, parerea mea este ca nu ar fi deloc adecvat sa incepeti un tratament importiva borreliozei pe parcursul sarcinii, datorita riscurilor legate de aceste terapii. Situatia dvs. este una complexa, dar oxigenoterapia hiperbara poate fi aplicata pe parcurcul sarcinii nu ca tratament antibiotic (nu pe schemele specifice infectiilor), ci ca tratament imunostimulant si, in primul rand, ca un tratament pentru o posibila restrictie de crestere intraunterina (pe schemele antiinflamatorii). Adica dvs. trebuie sa monitorizati aceasta sarcina cu atentie deosebita si la cea mai mica intarziere de crestere se poate aplica oxigenarea hiperbara pentru a imbunatatii circulatia fetala. Terapia insa nu poate fi aplicata continuu, ci cu pauze intre sedinte tocmai pentru a nu crea o descarcare de toxine bacteriene majora. Ar fi de dorit, cat se poate de repede sa va adresati centrului din Strasbourg, unui Borreliazentrum din Germania sau dr. Boszic din Budapesta pentru a vedea cat se poate de repede ce specii de borrelia sunt implicate si ce co-infectii, si abia dupa aceea ne putem gandii la alternative terapeutice. Desigur ca oricand va puteti adresa in receptia noastra pentru detalii suplimentare.

Cu stima,
Dr. Ion
http://www.medicinahiperbara.ro/
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta/Tg. Mures
0040241511022
HBOT
 
Mesaje: 376
Membru din: Sâm Noi 14, 2009 1:46 pm
Localitate: Constanta

Re: borrelioza

Mesajde cristina_c » Mar Iul 20, 2010 8:25 pm

Buna seara.
Ma numesc Crisina si am 37 de ani. La inceputul lunii iunie 2010 m-am trezit cu o pata rosie de aproximativ 3 cm pe glezna, care dupa un timp s-a marit. Am consultat medicul dermatolog si m-a indrumat sa fac analiza care poate determina existenta borreliei in organism.Pana la primirea rezultatului mi-a recomandat Augmentin.In data de 07.07.2010 am diagnosticata cu virusul Borrelia( valori IgG 10.1 si IgM 190). Am consultat medicul infectionist si dupa 10 zile de tratament cu Augmentin, mi-a inlocuit antibioticul respectiv cu Cefort, aplicat intravenos 10 zile. Va rog sa-mi spuneti daca durata tratamentului este suficienta. As dori sa urmez si o schema cu oxigenare hiperbara.
Multumesc!
cristina_c
 
Mesaje: 1
Membru din: Mar Iul 20, 2010 8:11 pm

Re: borrelioza

Mesajde HBOT » Mar Iul 20, 2010 10:09 pm

Augmentinul personal nu il folosesc in tratamentul borreliozei, dar probabil o fi vre-o scheme de care n-am auzit pina acum. Iar Borrelia NU ESTE un virus ci o microbacterie, o spirocheta.

Cit despre cefort, da se foloseste in tratamentul borreliozei, dar in asociatie cu o doxiciclina si in doze mari, 4g si numai daca putem interna pacientul, adica in conditii spitalicesti, si cu un antiparazitar. A face cefort in Borrelioza ambulant este iresponsabil datorita riscului de vasculita lyme, care este mortala. Oricum schemele de antibiotic in cazul borreliozei acute se intind pe CEL PUTIN 21 de zile, desi recomandarea generala este de 6 saptamani. In cazul formelor cronice, 10 zile de cefort este in borrelioza ca o mingiiere calda, in anumite cazuri terapia antibiotica se poate intinde pe ani de zile. Oricum sfatul meu este ca in borrelioza NICI macar sa nu va treaca in cap ideea de a aplica o schema de antibiotic FARA supraveghere medicala, deoarece cu cit aceasta este mai eficienta cu atit mor mai multe borrelii, care se sparg si se descarca de toate toxinele proprii in corpul Dvs. Ca sa intelegeti proportiile acestei distrugeri ginditi-va ca o astfel de spirocheta este EXTREM de mica, miliarde putind incapea intr-o singura hematie, adica intr-o singura celula umana. Deci cu cit este antibioticul mai eficient cu atit mor miliarde si miliarde de spirochete DE O DATA, eliberind toxine pe care trebuie sa le eliminati iar tratamentul "pare" mai groaznic, dar de fapt este mai eficient.

Nu stiu daca tratamentul efectuat de Dvs este suficient, nu cred, desi pare sa va confruntati cu o infectie acuta si poate a functionat, dar putem foarte simplu afla si anume cu ajutorul microscopiei in cimp intunecat. De altfel recomandarea mea este de urgenta sa va adresati Dr. Boszic pentru acest test, iar daca mai aveti Borrelii sau alti paraziti, putem afla speciile implicate. De abea dupa acest pas ne putem pronunta asupra unei scheme terapeutice, eventual ce combinatie de antibiotice si cind putem aplica hiperbara, respectiv pe ce scheme.

Cu stima,
dr. Ion
http://www.medicinahiperbara.ro/
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta/Tg. Mures
0040241511022
HBOT
 
Mesaje: 376
Membru din: Sâm Noi 14, 2009 1:46 pm
Localitate: Constanta

Re: borrelioza

Mesajde florina » Lun Iul 26, 2010 4:11 pm

Va multumesc pentru raspunsul dat. as dori sa va fac cunoscuta schema de tratament pe care am primit-o de la medicul infectionist in colaborare cu ginecologul: penicilina G injectabila de 2 mil unitati la interval de 12 ore, timp de 28 de zile. va rog sa-mi spuneti parerea dumneavoastra despre tratament. mentionez ca sunt insarcinata in 21 de saptamini, am inceput tratamentul in urma cu 8 zile, iar eritemul a aparut cu 2 saptamini inainte. primele simptome (care considera dr de specialitate ca ar reprezenta debutul infectiei) au aparut cu 5 saptamini inainte de inceperea tratamentului, adica in saptamina 15 de sarcina.
va multumesc anticipat pentru raspuns.
florina
 

Re: borrelioza

Mesajde HBOT » Mar Iul 27, 2010 7:16 pm

Stimata Doamna,

parerea mea despre afectiunea Dvs mi-am spus-o in postul anterior! De aceea v-asi ruga sa-l cititi cu atentie, ca sa-l puteti intelege.

Parerea mea despre schema Dvs. de tratament este ca nu stiu!

- Adica nu stiu in ce masura aveti voie sa luati penicilina in doza mentionata in conditiile in care sinteti gravida fara a pereclita fatul datorita acestui medicament. Problema este extrem de serioasa, iar daca apar probleme Dvs veti avea de tras, cam tot restul vietii. Deci este vorba de un tratament antibiotic destul de inalt dozat si pe o perioada destul de mare si ma indoiesc ca cineva ar putea raspunde cu exactitate daca nu cumva are efecte teratogene, adica ii dauneaza fatului. Iar daca in aceasta perioada de dezvoltare apar probleme, acestea pot fi catastrofale pentru evolutia ulterioara a copilului Dvs. Personal in sarcina aplic hiperbara FARA antibiotice, tocmai datorita efectelor nedorite ale acestora.

Cit despre penicilina la borrelioza se poate incerca, personal n-am incercat-o nici o data si nici nu prea cred ca tratamentul ar fi eficient, adica cam aceeasi parere pe care o am si despre augmentin in borrelioza sau monoantibioterapia in general in parazitozele intracelulare: de regula, nu sint eficiente! De altfel aici consta si problema cea mai mare a tratamentului: daca antibioticul ar fi si eficient, datorita aparitiei toxinelor bacterien prin distrugerea acestora, foarte probabil ar dauna fatului, iar daca acest lucru se intimpla consecintele pot fi de asemenea catastrofale. Principala problema a tratamentului borreliozei, dar si al borreliozei, este vasculita Lyme, care poate sta la baza restrictiei de crestere intrauterine (IUGR). Ori daca aceasta apare, atunci pot apare leziuni neuronale ale copilului, mult mai grave decit borrelioza. Datorita acestei mize trebuie intii sa aflam ce trebuie sa tratam, dupa care trebuie sa vedem daca putinele antibiotice eficiente pe care le avem la dispozitie le si putem folosi in cazul sarcinii in dozele de care avem nevoie.

De aceea intii asi cauta sa vedem daca putem identifica spirocheta in singe si ce alte coinfectii mai aveti. La ora actuala NICI macar nu avem habar ce specie de borrelia v-a infectat, ca sa nu mai spun ca pe linga acestea mai puten gasi si alte paraziti, protozoare sau tot felul de microrganisme, care fiecare din ele poate modifica raspunsul la antibiotice. In tot acest timp asi monitoriza sarcina, mult mai atent decit monitorizarile normale si asi incerca un tratament homeopat sau naturist pentru a temporiza evolutia si in NICI un caz nu m-asi apuca sa tratez borrelia, mai ales dupa ureche! In functie de coinfectii si evolutie s-ar putea incerca o terapie de sustinere pe durata sarcinii, in sens antiinflamator si de imbunatatire a circulatiei, detoxifiant si numai in cazul aparitiie complicatiilor asi recomanda o antibioterapie slaba, subdozata, mai mult cu scopul limitativ decit curativ.

Desigur ca putem trata borrelia cu hiperbara si fara antibiotice, dar problema pe care o vad nu este lipsa de eficienta in absenta antibioticului (pe care il folosesc foarte des pentru a reduce numarul de sedinte) ci tocmai eficienta tratamentului care poate crea multe probleme si pacientului sanatos, mai ales schemele de mare adincime. Probabil ca solutia optima in cazul Dvs ar fi o hiperbara pe scheme de mica adincime, adica tocmai acele scheme care au o eficienta redusa in tratamentele antibiotice (unde se folosesc schemele de mare adincime), dar care imbunatatesc imunitatea si au un efect antiinflamator, angioneogenetic, adica optimizeaza dezvoltarea fetala si sint mult usor tolerate de pacientii cu borrelioza, fara a "ataca" masiv infectia, adica nu cu rolul de a o trata rapid ci doar de a o limita si temporiza, in sensul permiterii unei dezvoltari optime a fatului pina la nastere.

Deabea dupa nastere, ne putem gindi in liniste pe ce scheme abordam problematica.

Cu stima,
dr. Ion
http://www.medicinahiperbara.ro/
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta/Tg. Mures
0040241511022
HBOT
 
Mesaje: 376
Membru din: Sâm Noi 14, 2009 1:46 pm
Localitate: Constanta

Re: borrelioza

Mesajde laura_s » Lun Aug 09, 2010 11:52 am

Buna ziua,
Ma numesc Laura si am 28 de ani si sunt din Constanta. Incepand cu luna iulie am inceput sa am probleme si as dori sa stiu daca acestea sunt de la cele 3 capuse care le-am gasit pe mine dupa o zi la iarba verde de 1 mai 2010 pe care mi le-am scos acasa cu penseta si am luat 5 zile doxiciclina in prima zi 2 pe zi apoi cate 1 pe zi la recomandarea medicului de familie si aerius 1 pe zi . As dori sa ma indrumati ce analize trebuie sa fac pentru a afla daca este de la capuse si daca se fac si in Constanta?
La inceputul luni iulie mi-a amortit fata si mi s-a umfalt putin limba ( medicul stomatolog mi-a spus ca nu este prea umflata limba) am mers la medicul stomatolog punct de vedere stomatologic si ca cel mai bine ar fi a consult un neurolog pentru mai multe investigatii. Fiind sambata am mers la urgenta acestia mi-a pus diagnosticul de alergie si mi-a dat aerius si clorocalcin, dar am luat si 2/zi milgamma N la recomandarea unei prietene farmaciste , luni deja puteam sa spun ca mi-a trecut. Asta pana joi cand mi-a amortit jumatate de cap partea stanga cu jumatate de limba am fost la medicul de familie si mi-a dat sa fac mai multe analize pe care le-am facut imediat vineri numai ca vineri mi-a amortit si mana si piciorul stang.Analizele au iesit ok mai putin cele legate de anemie (eu avand o anemie genetica Betatalasemie minora )si calciu ionic a iesit in limite dar aproape de limita inferioara, asa ca medicul de familie mi-a dat trimitere la medicul neurolog cu diagnosticul de parestezii ale extremitatilor si pe 19 iulie am ajuns la neurolog . Acesta m-a trimis sa imi fac fundul de ochi ( eu am si miopie) . In urma fundului de ochi rezultatul a fost vene de calibru normal, artere spastice si filiforme.Medicul oftalmolog mi-a spus ca trebuie sa merg la neurolog ca din punct de vedere oftalmologic nu am nimic , dar trebuie sa merg la neurolog, M-am speriat destul de tare gandindu-ma ca am ce este mai rau si am ajuns la urgenta facand atac de panica .
Medicul neurolog mi-a facut un examen neurologic care rezultatul a fost examen clinic neurologic normal si in urma rezultatului de la fundul de ochi mi-a pus diagnosticul de tulburari anxiose depresive si mi-a dat tratament : bilobil 2X120mg/zi pentru 2 luni, aspirina caridio1 / zi 2 luni, calc-c-vita 2 /zi timp de 1 luna si apoi 1 pe zi timp de o luna, xanax 1X 0.25 mg seara , milgamma N 1 pe zi 14 zile. Sotul meu si-a adus aminte de capuse si a intrebat medicul neurolog , dar raspunsul a fost ca nu este de la capuse daca era de la capuse pana acum........, si ma sfatuit ca alta data sa merg la spitalul de boli infectioase daca ne musca capusele.
Iau dupa 23 iulie tratament dar starea mea de sanatate nu sa imbunatatit foarte mult, am dureri mai ales in zona urechii stangi, aproape zilnic imi amorteste o portiune de limba , coltul gurii sau buza, capul partea stanga mai tot timpul o simt amortita,gingii inflamate si furnicaturi la nivelul gingiei, dureri ale muschilor spatelui in zona plamanilor. ameteli si lipsa de concentrare nu mai am asa de dese (acestea au aparut dupa atacul de panica).
Ce investigatii ma sfatuiti sa fac pentru a afla exact ce am si ce trebuie sa tratez.
Multumesc!
laura_s
 
Mesaje: 1
Membru din: Lun Aug 09, 2010 10:05 am

Re: borrelioza

Mesajde HBOT » Mar Aug 10, 2010 12:45 pm

Stimata doamna,

conform studiilor efectuate in Germania, 80% din capusele din aceasta tara sunt purtatoare de o specie de borrelie. In Romania, nu stim care este gradul de infestare al capuselor deoarece autoritatile nu au facut astfel de studii. Totusi, atat borrelia, cat si capusa nu prea sunt interesate de frontierele tarilor europene, astfel ca este FOARTE probabil ca si in Romania gradul de infestare asemanator sa fie. De asemenea medicii veterinari, oarecum mai aproape de miezul problemei decit cei umani semnaleaza din ce in ce mai des prezenta unor infectii precum babesia sau ehrlichia la ciini. Filaria pare a fi endemica in delta, daca ne luam dupa numarul de ciini infectati. Cu toate acestea inca se doarme in Romania, chiar foarte bine! Dar cum patrupedele de companie sint din ce in ce mai infectate, ar fi ilogic ca toate aceste infectii la om sa nu apara. In Spania si mai ales Portugalia leishmanioza a devenit o plaga astfel ca este aproape imposibil sa nu ne confruntam si noi cu aceleasi probleme, mai ales ca PUTINI sint aceeia care pot recunoaste astfel de infectii, cu adevarat "exotice" in conditiile in care borrelioza este o afectiune endemica, dar la fel de necunoscuta.

In cazul majoritatii infectiilor transmise de capusa O SAPTAMANA de doxi, mai ales 100mg pe zi N-AU valuare terapeutica, astfel ca acest tratament a fost mult subdozat. Pe de alta parte NU ESTE INDICAT de a lua antibiotice, numai in cazul unei suspiciuni, dar daca tot le luati, atunci dupa schemele clasice!

Desigur ca exista o gama larga de patogeni ce pot fi transmisi de capusa, printre care ricketiile si virusul meningoencefalitei de primavara (FSE). Acestea declanseaza infectii grave cu evolutie fulminanta, fara tratament chiar mortale. DAR deseori capusa este implicata in transmiterea unor bacterii, de fapt a unor PARAZITI INTRACELULARI, unii dintre ei fara perete propriu sau a unor spirochete precum Borrelia. Infectiile declansate de acestia nu sint intotdeauna chiar asa de grave, adica au o evolutie mai putin zgomotoasa, sau uneori chiar o evolutie asimptomatica. In ciclul de viata al multor astfel de paraziti intracelulari exista si o faza de evolutie in care acestea dezvolta un perete celular, DAR integrind proteine proprii animalelor gazda (inclusiv oameni). Reactiile imune care apar pot genera sindroame autoimune, de fapt STAU la baza multor boli autoimune!

Borrelioza se poate "cantona" ani si zeci de ani intracelular fara a declansa o simptomatica, sau poate declansa una din bolile cunoscute ca maladie Lyme, cea mai grava forma forma fiind neuroborrelioza. Aceasta se caracterizeaza prin leziuni de demielinizare si se aseamana in evolutie cu scleroza multipla (SM), debutint cu parestezii, amorteli, deficiente motrice, ameteli dar si dureri articulare sau dureri musculare, spastica etc.

Ceea ce descrieti se poate incandra in tabloul simptomatic al neuroboreliozei, dar putem afirma cu certitudine acest lucru NUMAI dupa o analiza de singe menita sa identifice aparitia anticorpilor antiborrelia, ELISA. Recomandarea mea este sa efectuati aceasta analiza in Spitalul Fundeni, sectia de Parazitologie, Dr. Gogoasa, deoarece aceasta analiza nu este chiar la indemana oricarui laborator, din pacate, si deseori iese negativa. In cazul in care identificam prezenta acestui patogen putem, pentru siguranta, sa efectuam o microscopie in cimp intunecat si respectiv pentru a determina care dintre borrelii si ce coinfectii sint prezente, un WB desfasurat. Dapa ce stim cu ce avem de a face putem elabora o schema de tratament competenta pentru a eradica aceasta infectie. Din descrierile Dvs. este GREU de inteles cum aceste investigatii INCA NU AU FOST facute, mai ales ca va aflati in tratament, chiar de specialitate!

Cu stima,
dr. Ion
http://www.medicinahiperbara.ro/
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta/Tg. Mures
0040241511022
HBOT
 
Mesaje: 376
Membru din: Sâm Noi 14, 2009 1:46 pm
Localitate: Constanta

Re: borrelioza

Mesajde columinita3@yahoo.com » Vin Noi 05, 2010 10:13 am

Ma numesc Elena Cotofan si sunt din Judetul Neamt , in urma cu cateva luni am efectuat un RMN la care s-au evidentiat mici leziuni, nespecifice , iar in paranteza scrie cum ca se banuie a fi de origine virusala cu semnul intrebarii. Medicul neurolog mi-a spus ca nu e SM. Este posibil sa fie infectia cu Borrelia? mentionez ca am o stare de confuzie, ameteli, amorteli de maini si picioare si in urma cu 5 ani am avut o sarcina intrerupta la 7 luni datorita unor malformatii. Nu stiu daca are sau nu legatura dar acum vreo 5 ani am avut o raceala cu simptome ciudate , in sensul ca nu puteam ridica de pe perna capul de durere si ameteala. va multumesc si astept raspunsul dvs.
columinita3@yahoo.com
 

Re: borrelioza

Mesajde HBOT » Mar Noi 16, 2010 4:19 pm

Stimata doamna,

desigur ca ne putem gandi in cazul simptomaticii dvs. si la Borrelioza sau la alte boli infectioase ce pot da patologii neurologice. Cel mai bine insa, ori de cate ori suspicionati acest lucru ar trebui sa faceti un test pentru a exclude sau confirma prezenta acestui patogen sau a celor suspicionati. Recomandarea noastra este sa va adresati unui institut sau centru care se ocupa in mod special de aceasta problema (cum este de ex. Institutul de Parazitologie Fundeni sau Centrul doctorului Boszic din Budapesta) deoarece diagnosticul, atat al borreliozei, dar si al micoplasmozei si celorlalte este destul de dificil si nu la indemana oricarui laborator. De aceea, pacientii mei din Constanta ii trimit la Bucuresti sau la Budapesta (uneori chiar si in Germania, daca rezultatele nu sunt elocvente, la unul dintre multiplele centre speciale de diagnostic si tratament ale borreliei si coinfectiilor).

Cu stima,
Dr. Ion
http://www.medicinahiperbara.ro/
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta/Tg. Mures
0040241511022
HBOT
 
Mesaje: 376
Membru din: Sâm Noi 14, 2009 1:46 pm
Localitate: Constanta

Următorul

Înapoi la Boli infectioase

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator