Microscopia in cimp intunecat

Microscopia in cimp intunecat

Mesajde LymeX » Vin Apr 22, 2011 8:58 am

Am si eu citeva intrebari legate de borrelioza!

care este diferenta dintre artroborrelioza neuroborelioza si borelioza simpla (sau cum se numeste aceasta). Sint specii diferite care fac o boala sau alta?
Daca pe aceasta microscopie intunecata se vad borrelii inseamna ca am borrelioza sau mai sunt si alte investigatii necesare?
Daca am borrelii in singe mai pot avea scleroza multipla, sau borelioza asta da scleroza multipla, sau sint doua lucruri diferite?
Daca aceasta microscopie este atit de buna de ce nu se face la toti pacienti care au probleme?
De ce unii pacienti se trateaza de borrelii in citeva saptamani iar altii nu scapa de ele nici dupa ani de antibiotic?
Borelioza o transmite numai capusa sau se transmite si altfel, ca tot aud de o legatura dintre borelioza si sifilis, dar din cite stiu sifilisul este o boala cu transmitere sexuala si nu inteleg legatura. Este si borelia o boala cu transmitere sexuala?
LymeX
 
Mesaje: 1
Membru din: Vin Apr 22, 2011 8:37 am

Re: Microscopia in cimp intunecat

Mesajde c.moscu » Vin Mai 27, 2011 6:56 am

Daca aceasta microscopie este atit de buna de ce nu se face la toti pacienti care au probleme?


Microscopia in camp intunecat este mai sigura decat cea obisnuita ,care necesita metoda de colorare .
Exemplu : babesioza
Acest parazit il putem identifica pe frotiu colorat panoptic doar intr-un anumit moment al vietii lui biologice , adica in faza de trofozoiti cand are propriile membrane ( care vor absorbi coloranti ) Aceasta inseamna ca in celelalte etape biologice, frotiul colorat panoptic iese negativ .Dar este vorba de un fals negativ
In camp intunecat, datorita metodei speciale care nu se bazeaza pe colorarea membranelor parazitului ,acestia sunt vizualizati in celule indiferent de momentul vietii lor.
În Europa, babesioza se considera a fi rara, dar parerea mea este ca de fapt este mult subdiagnosticata. Spectrul bolii este larg, variind de la o infecţie aparent tăcuta la una fulminanta, care are ca rezultat, ocazional, moartea. Diversi determinanţi sunt implicati în severitatea bolii manifestate, printre care sunt: vârsta, immunocompetenta, şi coinfectiile cu alţi agenţi patogeni.
Procesul de infecţie incepe prin invaginarea in eritrocite a paraziţilor unde acestia devin trofozoiti şi unde se pot diviza prin fisiune binară în eritrocitul gazdă. Aceasta este faza in evolutia parazitului pe care o putem surprinde prin colorare pe frotiu MGG. Cand sunt surprinsi la microscop in etapa in care exista membrana vacuolara nu se vor colora pe frotiu si apare un rezultat fals negativ. Microscopia in camp intunecat nu necesita colorare si parazitii pot fi observati in celule, indiferent de momentul ciclului de viata.
Odată ajunsi în vertebrate, sporozoitii transmisi infecteaza eritrocitele , cu unele excepţii ( Theileria şi unele specii de Babesia), care invadeaza intai limfocitele. In celulele gazda se divid si lizeaza celulele. Dupa invaginatie babesiile au capacitatea de a liza membrana vacuolei formate , pe care o dezintegreaza treptat ( spre deosebire de alte specii de Plasmodium care invadeaza printr-un mecanism similar gazda dar mentin membrana vacuolei in plus fata de propriile structuri membranare ).Membrana vacuolei dezintegrata treptat , odata cu formarea unei membrane proprii,elibereaza parazitul in interiorul celulei unde se poate reproduce . În cadrul eritrocitelor gazdă, se transforma in trofozoiti prin fisiune binară , aceasta fiind reproducerea asexuată . Apar astfel 4 paraziţi care formeaza crucea malteză pe frotiu.. Reproducerea rapida distruge celula gazdă şi conduce la hemoglobinurie .


Vorbesc mai mult despre babesioza pentru ca ma confrunt zilnic cu ea.

Probabil ca nu se utilizeaza microscopia in camp intunecat pentru ca necesita mult timp de lucru . In spitale si clinici unde se lucreaza cu un numar mare de pacienti ar fi o metoda prea lenta de investigatie.

Va urma ...
c.moscu
 
Mesaje: 28
Membru din: Lun Feb 28, 2011 10:40 pm

Re: Microscopia in cimp intunecat

Mesajde HBOT » Mie Iun 22, 2011 2:21 pm

Borrelioza este definita ca fiind infectia cu o specie de borrelii, iar acestea sint multe. In functie de simptomatologie, aceasta poate fi predominant articulara, precum sacroileite, necroze aseptice, sindrom pseudoreumatismal, spondilite, artrite, fibromialgie, situatie in care borrelioza se numeste artroborelioza. Daca insa simptomatica pacientului este predominant neurologica, adica sindrom vertiginos, paralizie cerebrala progresiva (asemanatoare SM sau SLA), poliradiculonevrita, mielita, afectari psichice, atunci aceasta forma de infectie se numeste neuroborrelioza. Daca pacientul nu are simptomatica, sau are o simptomatica care nu se incadreaza mai sus, dar are sigur borrelii, atunci aceasta afectiune se numeste borrelioza. Este un pic ca si la sifilis, unde la fel se folosesc denumirile de sifilis sau neurosifilis.

Pe microscopia in cimp intunecat se vad in primul rind SPIROCHETE, alaturi de alte microorganisme, dar spirochetele se aseamana intre ele si sint foarte diferite de alte microorganisme. Aceste spirochete insa sint TOATE PATOGENE, adica provoaca o boala sau alta, adica N-AU ce sa caute in singele uman!
Acum ca si clase de spirochete acestea nu sint prea multe:
1. Spirilium, care insa da febra si este mai zgomotos si rar
2. Leptospirele, care de asemenea au o simptomatica specifica, zgomotoasa
3. Treponemele, din care face parte sifilisul
4. Borreliile care sint multe (foarte multe specii) si care unele sint mai rare, altele mai dese, dar in majoritate cu o simptomatica insidioasa.

Desigur ca la microscopul in cimp intunecat, la rezolutii mari, fiecare specie in parte poate fi identificata. ESTE asemanator ca la catei: intr-un fel arata dobermannul si altfel terrierul, dar ca sa-i poti identifica trebuie sa-i vezi de aproape, deoarece daca vezi un ciine de departe, iti dai seama ca e ciine si nu e cal, dar nu prea poti sa-ti dai seama cam ce specie este. Adica pe microscop sigur se poate identifica spirocheta (daca are caracteristicile specifice), destul de rapid. Pentru a identifica insa CARE spirocheta este, atunci este nevoie de multa dibacie si rabdare, de aceea microscopia in cimp intunecat se foloseste ca si metoda de screening si de control al efectului tratamentului. Adica informatia adusa este EXTREM de pretioasa: stim ca pacientul are o spirocheta, pe care trebuie sa o cautam si stim daca terapia a avut efect sau NU!

Deci daca la microscopul in cimp intunecat ies aceste spirochete, in functie de simptomatica cam banuim daca este sifilis, leptospira sau borrelii, DAR trebuie sa le cautam, deoarece asa este corect deontologic pentru initierea tratamentului.

SM si borrelioza sint doua lucruri diferite DAR totusi cam aceeasi problema. Depinde cum priviti lucrurile. Borrelioza este o infectie care se poate manifesta multiplu: de exemplu intr-o familie toti membrii ei pot avea borelioza, DAR un membru poate avea o paralizie cerbrala progresiva gen SM sau SLA, altul dureri articulare iar altii NIMIC. Toti au borrelioza, primul neuroborrelioza, cel de al doilea artroborelioza, iar ceilalti borelioza.

Invers SM nu este o BOALA, ci o DEFINITIE a unor simptome de cauza necunoscuta, deci poate fi orice, DAR DIN DEFINITIA SM-ului se exclud infectiile. Adica teoretic daca cei care au definit SM n-ar fi exclus infectiile, atunci am fi spus ca neuroborrelioza poate da SM. DAR nu numai neuroborrelioza poate da SM, de fapt o simptomatica identica cu a SM-ului, ci si neurosifilisul, aste asemanator pina la identic cu neuroborrelioza si implicit cu SM-ul sau SLA-ul. Asa ca daca ne luam de definitie o SM este o paralizie cerebrala progresiva de cauza necunoscuta, daca paralizile cerebrale de cauza infectioasa cunoscuta au fost excluse. ASTFEL ca desi sint aceleasi lucruri, cine are neuroborrelioza nu are SM, desi cam tot la fel se manifesta.

Microscopia se face, dar nu toti stiu de ia, altii nu stiu s-o interpreteze, iar aceasta metoda este una subiectiva, adica sta un operator care cauta, in functie de cheful si placerea lui, uneori ore existenta acestor microorganisme. Adica un operator face citeva probe pe zi, astfel ca daca cererea este mica, raspunsul vine rapid, dar daca cererea este mare, raspunsul vine in 3 luni, cind nu mai ai nevoie de el.

O ALTA problema pentru care microscopia in cimp intunecat nu prea este "IUBITA" de terapeuti este legata de faptul ca aceasta arata daca TERAPIA A AVUT SAU NU rezultat. Cum deseori dupa antibioterapie pacienti scapa de simptomatica, multi medici sint tentati sa intrerupa terapia si tocmai aceasta microscopie ne poate da un indiciu daca e cazul sau nu sa o facem.

De ce unii pacienti nu scapa sau de ce unii scapa repede este o intrebare dificila:
- in primul rind de borrelii nu prea scapa nici un pacient asa de repde, dar deseori o serie de teste pot indica eradicarea infectiei desi aceasta inca mai persista
- nu intotdeauna este posibila dozarea antibioticului asa cum ar trebui, astfel ca pot apare esecuri in terapie
- deseori TOTI membrii familiei sint infestati (bipezi sau patrupezi), dar nu au simptomatica, astfel ca pacientul cu simptomatica in tratament se poate reinfecta de la ceilalti
- nu intotdeuna putem identifica toate speciile de borrelii si coinfectiile astfel ca alcatuirea schemelor de antibioterapie nu este chiar asa de usoara

Tinind cont de toate aceste este destul de greu de a determina un tratament standardizat, astfel ca exista mult sptiu pentru interpretari.

De sifilis auziti in legatura cu borrelia, deoarce amindoua infectiile sint asemanatoare, adica cele doua spirochete dau infectii cu evolutie asemanatoare, dar intre ele sint diferite.

Sifilisul se transmite pe cale sexuala, dar se poate transmite si prin hematofagi sau prin transfuzii sau de la mama la fat.

Borrelia se considera ca nu se transmite pe cale sexuala, dar NICI N-ARE nevoie de asa ceva, deoarece fiind in singe se transmite prin hematofagi, in special capuse, dar si tintari, astfel ca deseori familiile pacientilor cu borrelie sint in mare majoritate purtatoare de borrelii, simptomatic sau asimptomatic. de asemenea exista si citeva grupe de risc in medicina unde probabil ca borrelioza este EXTREM DE RASPINDITA, in rindul acestora dar si al familiilor lor:
- medicii veterinari, deoarece deseori acestia stau in preajma unor animale de companie infectate, astfel ca prin pureci sau tintari pot veni usor in contact cu aceasta zoonoza
- medici reumatologi, deoarece deseori artroborelioza este confundata cu manifestari reumatismale, astfel ca acesti pacienti fara a fi cautati de BORRELII stau internati in serviciile de reumatologie, fara masuri speciale.
- medici neurologi, din acelasi motiv ca mai sus, multe afectiuni neurologice SINT neuroborrelioze, ori pe sectiile de neurologie internarea acestor pacienti poate constitui un risc crescut pentru personalul acelor sectii.

In concluzie borrelioza se aseamana mult cu sifilisul, se considera ca nu se transmite sexual, dar prin hematofagi, singe infestat si mama-fat se poate transmite destul de usor.

Cu stima,
Dr. Ion
http://www.medicinahiperbara.ro/
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta/Tg. Mures
0040241511022
HBOT
 
Mesaje: 376
Membru din: Sâm Noi 14, 2009 1:46 pm
Localitate: Constanta

Re: Microscopia in cimp intunecat

Mesajde c.moscu » Sâm Aug 13, 2011 7:10 pm

Imagini la microscopul in camp intunecat :
http://www.youtube.com/user/arina903#p/ ... SH1JFtTNZw

Am denumit filmul : "activitatile borreliei " pentru ca se observa clar o actiune a borreliei asupra celulei rosii . Puteti urmari cum "tracteaza " hematia de la stanga spre dreapta campului microscopic , apoi se " decupleaza " ca sa se fixeze in partea opusa a hematiei. Dupa cum ati putut observa, borrelia are un capat bifurcat (aspect de litera "Y"), de care se foloseste pentru a se cupla si decupla de membrana hematiei. Dupa recuplare, borrelia deformeaza membrana hematiei si devine rigida. In probele de sange ale persoanelor infectate cu borrelia, am vazut frecvent astfel de hematii cu "codita" rigida.
Se nasc o serie de intrebari:
-Ce importanta are in viata borreliei ceea ce am surprins pe film?
-Ce implicatie are asupra celulei parazitate?
-Cum se rasfrang asupra organismului bolnav aceste "capacitati" ale borreliei?
-Ce se intampla la nivelul celulelor sistemului nervos, articular,al celulelor inimii, pielii etc.,celule pe care nu le pot observa in vivo si in timp real?

Voi continua seria cu un alt film in care arat modalitatea prin care borrelia ia forma de "Y".
Intamplarea a facut ca prima oara sa filmez transformarea borreliei in "Y", apoi sa filmez cuplarea .
c.moscu
 
Mesaje: 28
Membru din: Lun Feb 28, 2011 10:40 pm

Re: Microscopia in cimp intunecat

Mesajde HBOT » Mie Aug 17, 2011 1:05 pm

Acest film are o valuare STIINTIFICA URIASA, in special indiagnosticul borreliozei.

DESORI pe microscopia in cimp intunecat efectuata de mine in Centrul de Medicina Hiperbara Constanta, am vazut astfel de hematii precum cea de la sfirsitul filmului, adica un fel de "RACHETE DE TENIS", care n-am stiut ce sint alea. ORI tocmai acest film si implicit secventa lunga de "andocare" a unei spirochete de suprafata eritrocitara dezvaluie un indiciu EXTREM DE IMPORTANT: aceste "rachete de tenis, care deseori se vad in singele pacientilor bolnavi cu borrelioza, nu sint altceva decit spirochete, ADICA o dovada INDUBITABILA aprezentei unor spirochete in singele examinat. Pentru mine asta inseamna ca terapia trebuie continuata!

Ce or face si de ce fac asta, nu stiu, dar ma gindesc ca or avea o treaba destul de importanta de rezolvat pe suprafata eritrocitelor, daca investesc atita energie in acest lucru!

CERT este ca uneori se vad ADEVARATE astfel de cimpuri de rachete de tenis! SI ce am mai observat mai este faptul caaceste rachete au o anumita orientare, adicanu se prezinta haotic. Pe secventa finala se vad mai multe astfel de eritrocite in forma de racheta de tenis!


Cu stima,
Dr. Ion
http://www.medicinahiperbara.ro/
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta/Tg. Mures
0040241511022
HBOT
 
Mesaje: 376
Membru din: Sâm Noi 14, 2009 1:46 pm
Localitate: Constanta

Re: Microscopia in cimp intunecat

Mesajde c.moscu » Joi Aug 18, 2011 9:51 pm

Cred ca in filmele pe care le puteti viziona daca accesati link-urile de mai jos , am surprins " combinarea " a doua borreli.
http://www.youtube.com/user/arina903#p/ ... ELYdOGcj_A
http://www.youtube.com/user/arina903#p/ ... mt8mTj6ozw
http://www.youtube.com/user/arina903#p/ ... 9lJ1_9bKyc

Astept impresii.
c.moscu
 
Mesaje: 28
Membru din: Lun Feb 28, 2011 10:40 pm

Re: Microscopia in cimp intunecat

Mesajde antiborrelia » Vin Aug 19, 2011 11:47 am

Dle Moscu
Am 2 intrebari extrem de simple fiindca se poate raspunde cu DA sau NU
1. Orice laborator din Romania este autorizat pentru ce analize are competenta sa faceti aceasta . Dvs aveti autorizatie sa faceti aceasta Microscopie in camp intunecat la oameni ?
2. Stiti ca este ilegal din partea dvs sa dati diagnostice la oameni ? Sunteti autorizat de vroe institutie a statului, dvs ca medic veterinar sa eliberati astfel de documente ? ( gen ca ati vazut spirochete borrelia, babesia sau mai stiu eu ce alte lucruri )
3. Este adevarat ca metoda de lucru este preluata de la dr Boszik din Budapesta ?

Va doresc sa respectati legea !
antiborrelia
 
Mesaje: 11
Membru din: Dum Aug 14, 2011 1:11 pm

Re: Microscopia in cimp intunecat

Mesajde antiborrelia » Vin Aug 19, 2011 11:55 am

Dle Moscu

Exista vreo explicatie stiintifica la faptul ca la dvs la microscop ati vazut Borrelia dar 2 teste ELISA au iesit negative ?
Banuiesc ca deoarece, acest test serologic ELISA IgG si IgM se face in toata Europa ele sunt acceptate pentru diagnosticare boala Lyme.
Referitor la raspunsul dvs ca nu se mai face in nici un spital deoarece este mult de munca si sunt prea multi pacienti, scuzati-ma dar este de-a dreptul penibil acest raspuns .
antiborrelia
 
Mesaje: 11
Membru din: Dum Aug 14, 2011 1:11 pm

Re: Microscopia in cimp intunecat

Mesajde antiborrelia » Vin Aug 19, 2011 3:35 pm

Dl dr Ion

Referitor la : " Acest film are o valuare STIINTIFICA URIASA, in special indiagnosticul borreliozei."

As fii foarte bucuros sa aveti dreptate, dar, ca tot omul care mai citeste si altceva decat i se pune in fata, ma intreb , oare cum unul din cele mai reputate institute din lume in infectiologie, Institutul Robert Koch- Germania, http://www.rki.de/EN/Home/homepage__node.html , cu finantari enorme, nu a gasit de cuviinta sa analizeze si sa diagnosticheze Borrelia cu un Microscop in camp intunecat ?

Institutul Cantacuzino are Microscop in camp intunecat, dar nu se foloseste pentru Borrelia, fiindca spirochete sunt mai multe ( siphilis de exemplu ) si inca nu este sigura posibilitatea de a identifica spirocheta Borrelia.
Ma scuzati daca parerile mele sunt altele decat ale dvs, dar chiar mi se pare ca unii se ocupa de lucruri pe care nu le stapanesc din punct de vedere stiintific si tehnologic.
antiborrelia
 
Mesaje: 11
Membru din: Dum Aug 14, 2011 1:11 pm

Re: Microscopia in cimp intunecat

Mesajde c.moscu » Vin Aug 19, 2011 3:35 pm

Buna ziua , domnule sau doamna.
Eu am un cabinet veterinar autorizat, care functioneaza conform legislatiei in vigoare.
Microscopia in camp intunecat se face la orice eprubeta de sange imi este prezentata si daca mi se solicita acest lucru.Eprubeta poate sa contina sange de caine, pisica, sau alta specie (noi nu recoltam probe de sange de la oameni).

Atunci cand nu am posibilitatea de a face o anumita analiza la mine in cabinet, recoltez sange de la animalul bolnav si trimit la Synevo,sau la alte laboratoare de acest fel . Nu am fost refuzat niciodata si nici nu mi s-a spus ca ar fi ilegal.

Nu am dat niciodata un diagnostic la om. Da, am dreptul sa eliberez un buletin de analiza pentru proba de sange procesata si examinata. Acest lucru nu are echivalenta unui diagnostic . Pana la diagnosticare sunt mai multi pasi de efectuat, decizia finala apartinandu-i medicului curant , nu laboratorului.

Metoda de lucru nu este preluata de la doctorul Boszik din Ungaria. Metoda de lucru imi apartine.

Raspunsul la intrebarea cu testele Elisa vi l-a dat domnului doctor Ion acolo unde ati scris prima data, dar daca doriti documentari stiintifice cititi link-urile urmatoare:

http://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJM198812013192203
http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 3690906066
http://archinte.ama-assn.org/cgi/conten ... 151/9/1837
In al treilea link , se concluzioneaza :
These results emphasize the need for better serologic testing for Lyme disease and underline their usefulness only as adjuncts in the clinical diagnosis of Lyme disease.
adica :
Aceste rezultate subliniaza necesitatea unei testari serologice mai bune pentru boala Lyme, şi subliniază utilitatea lor doar ca metoda ajutatoare în diagnosticul clinic al bolii Lyme.

In privinta raspunsului pe care dumneavoastra il considerati penibil , am luat cunostinta de opinia dumneavoastra.
c.moscu
 
Mesaje: 28
Membru din: Lun Feb 28, 2011 10:40 pm

Următorul

Înapoi la Boli infectioase

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator