ESCARTA

ESCARTA

Mesajde TRIFU LUMINITA MARIA » Mie Feb 03, 2010 8:51 pm

Escara


--------------------------------------------------------------------------------

Sunt leziuni ulcerative la nivelul pielii si partilor moi subcutanate aparute in urma compresiunii zonelor de sprijin ale corpului, datorata imobilizarii prelungite a pacientului. In practica, ele sunt complicatii suplimentare ale unor boli diverse, care au ca element comun imobilizarea prelungita la pat a persoanei - paralizii de diverse tipuri si cauze, traumatisme, fracturi, interventii chirurgicale laborioase, arsuri etc.

Cum pot fi recunoscute escarele?

La inceput, zona predispusa apare rosie si nu se albeste la presiune, apoi in centrul ei pielea se necrozeaza (se innegreste) si se ulcereaza; ulceratia se extinde progresiv, se suprainfecteaza (apare puroi urat mirositor) si se poate extinde la fascii si muschi.

Care sunt cauzele aparitiei escarelor?

Principalul factor generator de escare este presiunea exercitata asupra pielii si partilor moi la nivelul zonelor de sprijin ale corpului - ceafa, regiunea omoplatilor, coatelor, calcaielor si in special a regiunii sacrate; in toate aceste zone sunt proeminente osoase, fara muschi sau grasime subcutanata astfel incat pielea este 'strivita' intre oasele proprii si planul dur al patului.

La acesta se adauga starea de denutritie datorata bolii de baza care duce la 'topirea' grasimii subcutanate si, eventual, umezeala pielii datorata transpiratiei sau incontinentei urinare, factori care contribuie la macerarea pielii si aparitia ulceratiilor caracteristice.

Care sunt mijloacele de prevenire?

Oricare ar fi cauza imobilizarii, inca de la inceput trebuie luate masuri complexe de ingrijire care sa previna aparitia escarelor, fie ca pacientul se afla intr-un spital, fie la domiciliu. Aceste masuri sunt pe cat de simple si usor de aplicat, pe atat de eficiente si chiar salvatoare pentru pacientul nevoit sa depaseasca, uneori o perioada determinata de imobilizare.

Astfel de masuri sunt:

? mobilizarea frecventa si schimbarea pozitiei in pat in limitele permise de boala de baza;

? asternutul bolnavului va fi permanent uscat (prin montarea unei sonde urinare in caz de incontinenta), bine intins, fara firimituri sau alte resturi alimentare;

? igiena riguroasa a pielii prin spalare zilnica cu apa si sapun (pe portiuni), uscarea cu un prosop moale si pudrarea cu talc;

? sub zonele de sprijin predispuse la escare se vor pune colaci umpluti moderat cu aer;

? masajul regulat ajuta la revigorarea circulatiei si implicit la tonifierea tegumentului expus presiunii indelungate;

? mijloace moderne, dar mai greu accesibile: saltea cu apa sau cu rulouri orizontale.

Cum pot fi tratate escarele odata aparute?

Trebuie precizat ca aparitia escarelor este o nota negativa pentru cel care s-a angajat sa ingrijeasca un bolnav imobilizat, fie cadru medical, fie ruda a acestuia. Odata aparuta escara, trebuie revazute masurile de preventie amintite mai inainte si aplicate cu mai mare atentie, pentru a preveni extinderea lor sau aparitia si alte zone.

O escara simpla neinfectata va fi acoperita cu pansamente sterile, schimbate zilnic. O escara suprainfectata (fapt certificat de aparitia puroiului) necesita o mini-interventie chirurgicala, care sa indeparteze pielea necrozata (moarta), spalare abundenta si repetata cu substante dezinfectante, plus antibioterapie pe cale generala, pentru ca dupa un timp sa se incerce o grefa cutanata care sa acopere zona escarei.

Se da cu tinctura de propolis. (ustura, dar cicatrizeaza repede si dezinfecteaza). Se folosesc sub forma de unguent, solutii sau pudre medicamentele: DERMAZIN, ACTOVEGIN, BANEOCIN (poate fi si pulbere), BETADIN (este si dezinfectant si cicatrizant), BIOXITERACOR, NEOPREOL, PUDRA DE HEMATII (cicatrizeaza), FAINA-VRAJITOAREI (polenul de pedicuta).

Succesul tratamentului chirurgical depinde in primul rand de ameliorarea starii de nutritie a pacientului, fapt care se poate realiza printr-o alimentatie completa si diversificata.

In fapt, succesul in ingrijirea bolnavului imobilizat depinde esential de atitudinea mentala pozitiva si constructiva a celui ce se angajeaza sa-l ajute. Escarele nu trebuie privite ca rele obligatorii, pentru ca ele pot fi prevenite chiar la cei cu pronostic vital nefavorabil (boli incurabile), asigurand acestor semeni ai nostri un grad de confort, care sa le faca din suferinta o stare suportabila cu demnitate.

Sursa: Sfatul Medicului
ORTO2 006.jpg
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
TRIFU LUMINITA MARIA
 
Mesaje: 34
Membru din: Joi Noi 26, 2009 4:22 pm

ESCARA

Mesajde TRIFU LUMINITA MARIA » Vin Feb 12, 2010 11:12 pm

Dupa 10 zile de cand escara a fost indepartata si curatata, am inceput ca in fiecare si sa inregistrez cresterea masei musculare si la piciorul bolnav si la piciorul bun. Odata refacuta musculatura si infectia de la calcai evolutia bolii este foarte buna dupa credinta si dorinta mea de a ma insanatosi.
Tratamentul pe rand doua zile acid boric, apoi doua zile dermazin duc la refacerea ranii si inchiderea acesteia.
TRIFU LUMINITA MARIA
 
Mesaje: 34
Membru din: Joi Noi 26, 2009 4:22 pm


Înapoi la Chirurgie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron