de HBOT » Mie Iun 22, 2011 2:21 pm
Borrelioza este definita ca fiind infectia cu o specie de borrelii, iar acestea sint multe. In functie de simptomatologie, aceasta poate fi predominant articulara, precum sacroileite, necroze aseptice, sindrom pseudoreumatismal, spondilite, artrite, fibromialgie, situatie in care borrelioza se numeste artroborelioza. Daca insa simptomatica pacientului este predominant neurologica, adica sindrom vertiginos, paralizie cerebrala progresiva (asemanatoare SM sau SLA), poliradiculonevrita, mielita, afectari psichice, atunci aceasta forma de infectie se numeste neuroborrelioza. Daca pacientul nu are simptomatica, sau are o simptomatica care nu se incadreaza mai sus, dar are sigur borrelii, atunci aceasta afectiune se numeste borrelioza. Este un pic ca si la sifilis, unde la fel se folosesc denumirile de sifilis sau neurosifilis.
Pe microscopia in cimp intunecat se vad in primul rind SPIROCHETE, alaturi de alte microorganisme, dar spirochetele se aseamana intre ele si sint foarte diferite de alte microorganisme. Aceste spirochete insa sint TOATE PATOGENE, adica provoaca o boala sau alta, adica N-AU ce sa caute in singele uman!
Acum ca si clase de spirochete acestea nu sint prea multe:
1. Spirilium, care insa da febra si este mai zgomotos si rar
2. Leptospirele, care de asemenea au o simptomatica specifica, zgomotoasa
3. Treponemele, din care face parte sifilisul
4. Borreliile care sint multe (foarte multe specii) si care unele sint mai rare, altele mai dese, dar in majoritate cu o simptomatica insidioasa.
Desigur ca la microscopul in cimp intunecat, la rezolutii mari, fiecare specie in parte poate fi identificata. ESTE asemanator ca la catei: intr-un fel arata dobermannul si altfel terrierul, dar ca sa-i poti identifica trebuie sa-i vezi de aproape, deoarece daca vezi un ciine de departe, iti dai seama ca e ciine si nu e cal, dar nu prea poti sa-ti dai seama cam ce specie este. Adica pe microscop sigur se poate identifica spirocheta (daca are caracteristicile specifice), destul de rapid. Pentru a identifica insa CARE spirocheta este, atunci este nevoie de multa dibacie si rabdare, de aceea microscopia in cimp intunecat se foloseste ca si metoda de screening si de control al efectului tratamentului. Adica informatia adusa este EXTREM de pretioasa: stim ca pacientul are o spirocheta, pe care trebuie sa o cautam si stim daca terapia a avut efect sau NU!
Deci daca la microscopul in cimp intunecat ies aceste spirochete, in functie de simptomatica cam banuim daca este sifilis, leptospira sau borrelii, DAR trebuie sa le cautam, deoarece asa este corect deontologic pentru initierea tratamentului.
SM si borrelioza sint doua lucruri diferite DAR totusi cam aceeasi problema. Depinde cum priviti lucrurile. Borrelioza este o infectie care se poate manifesta multiplu: de exemplu intr-o familie toti membrii ei pot avea borelioza, DAR un membru poate avea o paralizie cerbrala progresiva gen SM sau SLA, altul dureri articulare iar altii NIMIC. Toti au borrelioza, primul neuroborrelioza, cel de al doilea artroborelioza, iar ceilalti borelioza.
Invers SM nu este o BOALA, ci o DEFINITIE a unor simptome de cauza necunoscuta, deci poate fi orice, DAR DIN DEFINITIA SM-ului se exclud infectiile. Adica teoretic daca cei care au definit SM n-ar fi exclus infectiile, atunci am fi spus ca neuroborrelioza poate da SM. DAR nu numai neuroborrelioza poate da SM, de fapt o simptomatica identica cu a SM-ului, ci si neurosifilisul, aste asemanator pina la identic cu neuroborrelioza si implicit cu SM-ul sau SLA-ul. Asa ca daca ne luam de definitie o SM este o paralizie cerebrala progresiva de cauza necunoscuta, daca paralizile cerebrale de cauza infectioasa cunoscuta au fost excluse. ASTFEL ca desi sint aceleasi lucruri, cine are neuroborrelioza nu are SM, desi cam tot la fel se manifesta.
Microscopia se face, dar nu toti stiu de ia, altii nu stiu s-o interpreteze, iar aceasta metoda este una subiectiva, adica sta un operator care cauta, in functie de cheful si placerea lui, uneori ore existenta acestor microorganisme. Adica un operator face citeva probe pe zi, astfel ca daca cererea este mica, raspunsul vine rapid, dar daca cererea este mare, raspunsul vine in 3 luni, cind nu mai ai nevoie de el.
O ALTA problema pentru care microscopia in cimp intunecat nu prea este "IUBITA" de terapeuti este legata de faptul ca aceasta arata daca TERAPIA A AVUT SAU NU rezultat. Cum deseori dupa antibioterapie pacienti scapa de simptomatica, multi medici sint tentati sa intrerupa terapia si tocmai aceasta microscopie ne poate da un indiciu daca e cazul sau nu sa o facem.
De ce unii pacienti nu scapa sau de ce unii scapa repede este o intrebare dificila:
- in primul rind de borrelii nu prea scapa nici un pacient asa de repde, dar deseori o serie de teste pot indica eradicarea infectiei desi aceasta inca mai persista
- nu intotdeauna este posibila dozarea antibioticului asa cum ar trebui, astfel ca pot apare esecuri in terapie
- deseori TOTI membrii familiei sint infestati (bipezi sau patrupezi), dar nu au simptomatica, astfel ca pacientul cu simptomatica in tratament se poate reinfecta de la ceilalti
- nu intotdeuna putem identifica toate speciile de borrelii si coinfectiile astfel ca alcatuirea schemelor de antibioterapie nu este chiar asa de usoara
Tinind cont de toate aceste este destul de greu de a determina un tratament standardizat, astfel ca exista mult sptiu pentru interpretari.
De sifilis auziti in legatura cu borrelia, deoarce amindoua infectiile sint asemanatoare, adica cele doua spirochete dau infectii cu evolutie asemanatoare, dar intre ele sint diferite.
Sifilisul se transmite pe cale sexuala, dar se poate transmite si prin hematofagi sau prin transfuzii sau de la mama la fat.
Borrelia se considera ca nu se transmite pe cale sexuala, dar NICI N-ARE nevoie de asa ceva, deoarece fiind in singe se transmite prin hematofagi, in special capuse, dar si tintari, astfel ca deseori familiile pacientilor cu borrelie sint in mare majoritate purtatoare de borrelii, simptomatic sau asimptomatic. de asemenea exista si citeva grupe de risc in medicina unde probabil ca borrelioza este EXTREM DE RASPINDITA, in rindul acestora dar si al familiilor lor:
- medicii veterinari, deoarece deseori acestia stau in preajma unor animale de companie infectate, astfel ca prin pureci sau tintari pot veni usor in contact cu aceasta zoonoza
- medici reumatologi, deoarece deseori artroborelioza este confundata cu manifestari reumatismale, astfel ca acesti pacienti fara a fi cautati de BORRELII stau internati in serviciile de reumatologie, fara masuri speciale.
- medici neurologi, din acelasi motiv ca mai sus, multe afectiuni neurologice SINT neuroborrelioze, ori pe sectiile de neurologie internarea acestor pacienti poate constitui un risc crescut pentru personalul acelor sectii.
In concluzie borrelioza se aseamana mult cu sifilisul, se considera ca nu se transmite sexual, dar prin hematofagi, singe infestat si mama-fat se poate transmite destul de usor.
Cu stima,
Dr. Ion