Va relatez si eu experienta noastra de "joaca"


Dar sa dam filmul inapoi, pana de Paste in urma cu 2 ani (27.04.2011), cand copilul a fost muscat de o capusa, cel mai probabil in timpul unei excursii prin padure intr-o zona deluroasa din judetul Prahova. Muscatura este un fapt indubitabil atata timp cat eu insumi am descoperit capusa pe copil si am indepartat-o. Evident, fara penseta, cu mainile goale, dupa care am mai si storcit-o cu "dusmanie"

Ignoranta fatala, deoarece dupa 11 zile de la muscatura, la locul respectiv (facial/tampla stanga) i-a aparut pe piele un eritem izolat cu aspect nespecific (pata rosie uniforma). Motiv pentru care in secunda 2 ne-am prezentat la Spitalul Gr. Alexandrescu, unde s-a intervenit pentru indepartarea resturilor de capusa si dezinfectare locala. In aceeasi zi ne-am prezentat la Matei Bals, unde in urma consultatiei de specialitate ni s-a recomandat un tratament PROFILACTIC (compus din Amoxicilina, Azitromicina si Biotics), pe care insa NU L-AM APLICAT (!) in lipsa unui diagnostic cert. Regret si in ziua de azi decizia, pentru ca....
... la aproximativ 5 saptamani de la muscatura, in zona fetei si pe membre au aparut si semnele clinice caracteristice - eritemul migrator multiplu (EMM), de data aceasta in prezentarea tipica de “ochi de bou” (patognomonica pentru infectia cu Borrelia).
Examenul clinic de specialitate (efectuat la Matei Bals) corelat cu serologia pozitiva pentru Borrelia burgdorferi IgM si IgG (ELISA si WB efectuate la Institutul Cantacuzino) au determinat diagnosticul de Boala Lyme. Analizele serologice au evidentiat si o co-infectie asimptomatica cu Rickettsia conori (IgG pozitiv).
A urmat tratamentul prescris si monitorizat de un medic specialist de la Matei Bals (11 zile Ceftriaxon i.v. + 10 zile Amoxicilina p.o.), in total 21 zile de antibioterapie cu incepere din ziua aparitiei EMM (stadiul II in Boala Lyme).
La aproximativ 1 an de la muscatura (29.03.2012), analizele de control efectuate la Institutul Cantacuzino (ELISA + WB) au relevat seroconversia (negativarea) anticorpilor IgG pentru Borrelia (si Rickettsia), dar si un rezultat inca pozitiv pentru anticorpii de tip IgM (totusi cu o reducere la jumatate a valorii titrului de anticorpi comparativ cu cea din 2011).
La 2 ani de la muscatura (26.04.2013), serologia specifica repetata de data aceasta la Synevo (metoda imunochimica prin tehnica ELFA) nu aduce noutati in evolutia anticorpilor fata de 2012 (IgG negativ, IgM pozitiv).
D.p.d.v. clinic, tabloul simptomatic include in principal: episoade aleatoare de cefalee, relativa oboseala (in special dupa orele de scoala), schimbari bruste de dispozitie, iritabilitate si tulburari de somn (agitatie, acompaniata de sforait si secvente de apnee).
Diagnosticul diferential pentru simptomele mentionate a constat in:
- consult oftalmologic (2012 si 2013), fara modificari de vase pe FO si in ceea ce priveste capacitatea vizuala;
- consult ORL (2012, 2013), concluzionat cu diagnosticul de “adenoamigdalita cronica hipertrofica” (posibila explicatie pentru simptomele reclamate).
Acestea fiind zise, pentru mine ramane un mister care este semnificatia medicala a acestor analize cu evolutie aparent paradoxala (negativare IgG, persistenta IgM). Din cate am citit, exista doua posibile explicatii:
1. o infectie cronica cu Borrelia pe fondul unei imunosupresii a organismului gazdei (probabil stiti deja si voi povestea cu bacteria sireata care prin mecanisme biologice perverse ajunge sa controleze chimic sistemul imunitar al gazdei, inhiband productia de anticorpi IgG; IgM-ul ar fi rezultatul repetatelor schimbari de proteine pe care bacteria le desfasoara la suprafata de contact cu mediul, fapt care "zapaceste" sistemul imunitar al gazdei confruntat periodic cu ceva "nou")
2. o reactie fals-pozitiva datorata unei cross-reactivitati cu alte afectiuni de natura infectioasa (virala sau bacteriana) sau autoimuna
Daca mai exista si alta ipoteza/ipoteze, va rog pe voi (si in special pe dl. dr. Ion) sa o/le aduca in ecuatie!
Dar pentru ca o ecuatie cu prea multe necunoscute tinde sa devina nerezolvabila, in primul rand m-ar interesa care sunt analizele suplimentare necesare pentru a putea confirma/infirma ipoteza unui diagnostic de Lyme Cronic, precum si laboratorul/laboratoarele din Bucuresti unde le-as putea efectua. De asemenea, m-ar mai interesa si eventualele analize aferente unui diagnostic diferential pentru acele afectiuni potential cauzatoare de cross-reactivitate pentru Borrelia IgM (pentru a putea investiga si ipoteza unor rezultate fals-pozitive).
Pana la aflarea raspunsurilor potrivite, va urez multa sanatate tuturor!