În urma unor discuții recente pe forumul scafandrilor germani, la
http://www.taucher.net/forum/Tauchgaeng ... i3032.html au fost menționate o serie de argumente împotriva folosirii de EAN de către copii care se scufundă. Modul în care au reacționat (sau n-au reacționat) medicii pe acel forum, modul reticent cum privesc instructorii problematica scufundării copiilor, mă determină să vă rog, stimate domnule doctor, să confirmați sau să infirmați următoarele:
1.) Principalul risc la care se expun copii care se scufundă folosind SCUBA este distrugerea alveolelor pulmonare DACĂ ÎȘI ȚIN RESPIRAȚIA ÎN TIMP CE URCĂ chiar și numai un metru, indiferent dacă respiră EAN sau aer comprimat.
Îl citez pe dl.Rudeck care se referă la lucrarea d.-lui Ehm: „ (...) Entscheidend ist die Belastung der Lunge. Wenn das Kind in 1 Meter Tiefe voll einatmet, dann die Luft anhält und auftaucht ist das für die noch nicht voll entwickelte Lunge eine erhebliche Belastung und kann durchaus zu einer Schädigung führen. Ich zitiere den "Ehm", 11.2.5: "Nach Tierversuchen genügt schon ein Lungenüberdruck von 107 mbar, um ein Zerreissen von Lungenalveolen zu verursachen. Das gilt auch für den Menschen und entspricht einer Wassertiefe von 1,05 m." ” - închei citatul. Încerc să reformulez cât mai explicit și pe înțelesul tuturor:
Dacă facem o clasificare a riscurilor, pe primul loc este greșeala copilului de a-și ține respirația la ascensiune, chiar și numai un metru. În cazul plămânilor nedezvoltați complet la copii, o suprapresiunde în plămâni de doar 0,107bar, corespunzătoare scăderii presiunii ambiante, când copilul urcă 1,05m cu căile respiratorii blocate, poate duce la ruperea alveolelor, după cum s-a demonstrat în experimente pe animale, aplicabile și la oameni. Comparat cu alte riscuri asociate în mod special cu folosirea de aer comprimat îmbogățit cu oxigen (EAN), riscul afectării plămânilor din cauza suprapresiunii EXCEDE CA IMPORTANȚĂ riscurile implicate de procente ridicate de oxigen în amestecul de gaz respirator. Excede ca importanță sau nu?
Care este perioada de dezvoltare a copilului, între ce vârste, când sunt plămânii atât de sensibili la suprapresiune de doar 0,1bar, fiind nedezvoltați complet ?
Înțeleg că nici un medic specialist de medicină a scufundării (afiliat GTÜEM) nu va da acordul pentru ca un copil de 7 ani să se scufunde cu aparat SCUBA, din cauza aceasta. În funcție de evoluția copilului, de dezvoltarea sa fizică și mentală individuală, se poate da acordul medicului începând cu vârsta de 8 (opt) ani în anumite cazuri, cu respectarea unor condiții stricte de adâncime, durată și supravegehre, de exemplu 10-15 minute în piscina mică de 1,5m cu respirare continuă. (Copilului i se poate cere imperios să cânte sub apă de fiecare dată când se ridică, pentru a nu ține căile respiratorii blocate, sunetele fiind un indiciu de verificare pentru cel care supraveghează.)
Cât de mare este pericolul suprapresiunii pulmonare la 8 ani comparat cu aceeași situație la 10 ani sau la 12 ani? Înțeleg că începând cu 15 ani agenția IANTD permite deja brevetarea Nitrox Diver. Între 12 ani (cât recomandă medici din Austria, ca vârstă minimă pentru SCUBA) și 15 ani este cumva riscul suprapresiunii pulmonare de 0,1bar mult mai mic decât la vârste sub 12 ani?