Fractura de tibie

Fractura de tibie

Mesajde TRIFU LUMINITA MARIA » Lun Noi 30, 2009 10:12 am

Buna ziua,
Incerc sa va contactez din nou.
Pe data de 24.09.2009 am suferit un accident rutier si am fost internata in spital cu urmatoarele diagnostice:
1. Traumatism cranio cerebral acut inchis + Traumatism ctanio frontal deschis cu hematon intercranian operat ( defect osos restant).
2. Traumatism forte bazin stg cu fractura ram ilio ishiobubian stg (juxtacetabulara).
3. Fractra comutativa 1/3 sup tibie stg deschisa tip I-II operata cu pareza de SPE (osteosinteza in focar deschis cu placa si suruburi aoarat gipsat.
4. 5 sedinte HBO.
5. Pe 23.11.2009 se indeparteaza aparatul gipsat. Operatia la tibie se prezinta bine. Operatia la peroneu la fel. La glezna calcaiul este negru din cauza aparatului gipsat pe care l-am avut. Am mers cu cadrul si am facut efort. Partea stg a gleznei (partea exterioara) s-a umflat din cauza suprasolicitarii. Pe data de 28.11.2009 am folosit unguent Fastum gel, glezna nu s-a desumflat.Din data de 29.11.2009 am inceput sa-mi pun gheata. Glezna a inceput sa-se desumfle in dreptul maleonului stg exterior. Am o greutate in miscarea gleznei, dar pot indoi genunchiul la aproximativ 90 grade. Genunciul se comporta foarte bine, dar sensibilitatea este la meniscul interior.
TRIFU LUMINITA MARIA
 
Mesaje: 34
Membru din: Joi Noi 26, 2009 4:22 pm

Fractura de tibie continuare

Mesajde TRIFU LUMINITA MARIA » Lun Noi 30, 2009 11:01 am

Intrebari care ma framanta:
1. Pot folosi cadrul, dar obosesc foarte repede. Este in regula?
2. Ambi genunchi si de la picioul stang, dar si cel de la piciorul drept, cand faceam sport de performanta au cedat de cateva ori. Credeti ca pot ceda si acum?
3. Omoplatul drept a avut si el de suferit. Nu pot ridica bratul decat pana la nivelul umarului. Probabil in timp se va reface, dar am de asteptat si trebuie sa fac exercitii.
Astept raspunsul.
Multumesc,
Luminita Trifu
TRIFU LUMINITA MARIA
 
Mesaje: 34
Membru din: Joi Noi 26, 2009 4:22 pm

Re: Fractura de tibie

Mesajde HBOT » Mar Dec 01, 2009 12:35 am

Buna dimineata,

Dl Dr. Enescu se va anunta curind, trebuie sa-si faca acont si va scrie!
pe scurt:
1. si glezna umflata si oboseala sint normale datorita imobilizarii indelungate dintre operatia datorata traumatismului craniocerebral deschis si cea ortopedica (o luna). Multi dupa un astfel de traumatism cerebral de-abea acum incep sa invete din nou sa vorbeasca, cit despre cadru.....Faptul ca la nici doua saptamani de la osteosinteza (solutiile ortopedice) si la o luna jumatate de la traumatismul cranian ati inceput mobilizarea este absolut remarcabil si va va ajuta enorm sa recuperati rapid. La o luna de la operatia ortopedica gipsul a fost inlaturat, dupa fractura de tibie pe care ati avut-o, iar acum va puteti deplasa, chiar daca sinteti obosita si glezna se mai umfla, dar nu doare si puteti face exercitii, pina cind functionalitatea va fi reluata, ca inainte.
2. nu stiu, dar Dr. Enescu va stii sa raspunda.
3. desigur ca exercitiile, respectiv kinetoterapia vor fi de mare folos sa va puneti rapid pe picioare si sa miscati miinile ca inainte. Am convingerea ca veti recupera rapid fara sechele, adica "doar" cu citeva cicatrici.

!!!!Nu uitati sa purtati o casca de biciclist pina la reconstructia craniului deoarece daca va dezechilibrati... o jumatate parietala dreapta din craniu va lipseste! acoala este "doar" o bucata de piele!

Cu stima,
Dr. Ion
http://www.medicinahiperbara.ro/
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta/Tg. Mures
0040241511022
HBOT
 
Mesaje: 376
Membru din: Sâm Noi 14, 2009 1:46 pm
Localitate: Constanta

Re: Fractura de tibie

Mesajde TRIFU LUMINITA MARIA » Mar Dec 01, 2009 10:45 am

Buna dimineata,
La multi ani!, de ziua Romaniei, pentru toata lumea.
Va multumesc, pentru raspunsul dumeavoastra, voi incerca sa povestesc tot ce mi-se intampla si ce rezultate am pentru ca toti pacienti care sunt interesati de suferinta pe care o au, vor incerca sa -se informeze si sa obtina un raspuns de la un medic.
Cu stima,
Luminita

P.S. 30.11.2009 - Toata ziua am pus pe glezna gheata si am reusit sa se desumfle. Seara m-am uns cu Lioton gel de 2 ori.
Am avut o noapte agitata pentru ca m-am tot intors, in speranta ca se va desumfla glezna. Dupa o noapte agitata, rezultalul este foarte bun.
TRIFU LUMINITA MARIA
 
Mesaje: 34
Membru din: Joi Noi 26, 2009 4:22 pm

Re: Fractura de tibie

Mesajde TRIFU LUMINITA MARIA » Mie Dec 02, 2009 9:21 am

Buna dimineata,
Ieri m-am simtit foarte bine, dupa vizita pe care am facut-o, dar raspunsurile pe care le-am dat nu au fost bune.
Operatie la tibie a avut loc pe data de 19.10.2009 si a durat de la ora 09:00 la 15:00. Operatia a avut loc in prezenta dl. dr. Enescu, dl.dr. Lupescu si d-na dr. Popa in calitate de asistent anastezist. In timpul operatiei domni doctori mi-ai cautat un nerv, pe care in final l-au gasit. Operatia de tibie are forma unui S, lunga de circa 30 cm. In afara gasirii nervului, mi-a fost montata o tija metalica, de forma unui pieptan cu 5 dinti, care are cate 2 suruburi pe el. Firele de la operatia la tibie au fost scoase le data de 02.11.2009, ziua cand am iesit din spital.
Nu stiu ce s-a intimplat pe 24-25.09.2009 dupa accident in ceea ce priveste ortopedia. Am avut la peroneu (sau fibula) o fractra deschisa cu o operatie de 10 cm. Probabil muschiul se va reface in timp. Dupa operatie pe data de 25.09.2009, pana mi-a revenit memoria pe data de 06.10.2009, m-am certat mereu cu sotul meu, sau ce cei care aveau grija de mine, pentru ca nu ma puteam misca cu piciorul. Dupa mutarea mea de la neurologie, la ortopedie, memoria a inceput sa revina.
In momentul de lata, memoria si-a revenit in totalitate cu exceptia perioadei din-naintea operatiei.
Pe data de 24.09.2009 am venit de la servici la ora 16:00 si am mers la un control medical la Oftalmologie la gara, unousde mi s-a in ochi atropina, de catre un medic grec rezident si am primit tratament pentru acasa, fara sa fiu atentionata de consecinte. Am intrat la o farmacie, apoi filmul s-a rupt. Nu stiu ce s-a intamplat.
TRIFU LUMINITA MARIA
 
Mesaje: 34
Membru din: Joi Noi 26, 2009 4:22 pm

Re: Fractura de tibie

Mesajde TRIFU LUMINITA MARIA » Vin Dec 04, 2009 8:35 am

Buna dimineata,
Revin cu informatiile despre operatia mea. Cred ca am progresat in ceea ce priveste glezna. Ea s-a desumflat si arata bine.
Ce este rau? Calcaiul, durerea din calcai este enervanta. Nu am luat nici un medicament, pentru ca nu am voie. Am uns calcaiul cu Baneocin. In ultimul timp nu m-am miscat foarte mult, acest lucru conduce la scaderea fortei si a musculaturii.
TRIFU LUMINITA MARIA
 
Mesaje: 34
Membru din: Joi Noi 26, 2009 4:22 pm

Re: Fractura de tibie

Mesajde TRIFU LUMINITA MARIA » Dum Dec 06, 2009 12:16 pm

Am gasit pe internet informmatii care opt ajuta un pacient. Acestea sunt:
"Gambele sunt considerate de catre multi sportivi cea mai dificil de antrenat zona a corpului. Explicatia consta in faptul ca musculatura gambelor este solicitata zilnic de mii sau zeci de mii de ori in timpul mersului. E ca si cum am face permanent repetari cu greutatea corpului nostru. De aceea, pentru a dezvolta muschii gambelor este necesar sa folosim greutati mari si tehnici de intensitate. Totdeauna faceti miscarea completa, cu ridicarea pe varfuri si coborarea calcaielor pana la podea. Pentru aceasta este de preferat sa folositi un prag (un bloc de lemn sau altceva pe care sa va urcati). Nu implicati in miscare contractia muschilor coapsei si incercati sa faceti miscarea cat mai stricta.
Gamba are un numar de 12 muschi. Dintre acestia, cei mai voluminosi si mai vizibili sunt: pe fata anterioara muschiul tibial anterior, care are rolul de a face flexia labei piciorului pe gamba, iar pe partea posterioara tricepsul sural, cel mai mare muschi al gambei, alcaturi din 3 fascicule, gastrocnemienii (intern si extern), numiti si gemeni, si muschiul solear (acest muschi este cel mai profund, fiind acoperit de cei 2 gemeni). Cele 3 fascicule musculare converg catre un tendon unic, tendonul lui Achile, care se insera pe calcaneu (calcai). Tricepsul sural este flexor plantar al piciorului pe gamba si in mod accesoriu un flexor al gambei pe coapsa."
De asemenea si despre exercitii: "Tehnica masajului

Masajul gambei se va face succesiv la urmatoarele grupuri musculare:
- Grupul gambierului anterior cu extensorul comun al degetelor si extensorul propriu zis al degetelui mare, la care se face mai intai netezirea cu o singura mana, cu policele pe marginea anterioara a tibiei si celelalte degete pe partea externa a gambei. Netezirea se face de jos in sus, apoi sub forma de pieptene cu partea dorsala a falangelor. Urmeaza framantatul cu doua degete.
- Grupul peronierilor se maseaza cu o mana, ca si grupul anterior, pozitia fiind ceva mai laterala, cu policele alunecand pe musculatura anterioara, paralel cu creasta tibiei, iar celelalte degete pe musculatura posterioara. Urmeaza, dupa netezire, petrisajul cu doua degete si mangaluirea.
- Grupul muschilor posteriori se maseaza la inceput prin netezire, de jos in sus, cu o mana sua cu doua. Urmeaza frământatul sub forma de presiune, stoarcere, mangaluire, ciupire-geluire. Deasemenea se poate aplica baterea cu partea cubitala a mainii.

Masajul articulatiei gleznei incepe cu netezirea care se poate executa cu ambele maini, urmata de presiune in zona perimaleolara si de fricitune a articulatiei tibiotarsiene. Frictiunea incepe cu tendonul lui Ahile, sub maleola externa, apoi pe fata dorsala si din nou catre tendonul lui Ahile, pe sub maleola interna.
Masajul piciorului
Pentru masajul piciorului pacientul sta in decubit dorsal cu membrul inferior intins. Pe partea dorsala a piciorului se face netezirea, cu palma, avand degetele departate pentru fiecare metatarsian in parte, pornind de la varful degetelor bolnavului catre glezna. Aici se face netezirea specifica gleznei, cu cele doua police pornind de la mijlocul articulatiei dupa care se ocolesc cele doua maleole (interna si externa) concomitent. Pe regiunea plantara – netezirea pieptene – se deruleaza pumnul de la radacina pana la varfuri pe aponevroza plantara. Tot pe partea dorsala se mai fac geluirile ca forma de framantat. Cu degetele departate pe metatarsiene iar pe partea plantara se fac framantari cu 4 degete pe muschii tenari, hipotenari, bureletul plantar si geluiri pe aponevroza plantara de la bureletul plantar pana la calcaneu.
Frictiunea se face tinand contrapriza cu o mana pe calcaneu pornind cu pozitia deget peste deget, de la mijlocul articulatiei tarsiene, ocolind maleola dupa care se schimba mana contrapriza si se lucreaza pe partea cealalta. Se face frictiunea si la calcaneu la insertia tendonului lui Ahile. Frictiunea se mai executa la toate articulatiile interfalangiene cu policele deasupra si aratatorul dedesubt, cu miscari circulare la fiecare articulatie. Tapotamentul se executa pe partea plantara cu o singura mana, cu toate formele lui. Vibratia se executa atat pe partea dorsala cat si pe partea plantara cu palma intreaga, realizand trenuri vibratorii succesive in lungul fibrei musculare cu efect sedativ. Masajul se incheie cu neteziri atat pe partea dorsala a piciorului (cu palma intreaga) cat si pe partea plantara (netezirea pieptene).

Mobilizarea articulatiilor (kinetoterapia) este de 3 feluri: pasiva, activa si activa cu rezistenta. In cazul gleznei se fac miscari cu incarcare de greutati. Miscarile pasive
Tinem cu o mana contrapriza pe metatars, iar cu cealalta, pe toate degetele se face flexia plantara (extensia) apoi flexia dorsala a piciorului pe gamba, flexia laterala (dreapta si stanga), chiar departand si apropiind degetele, pronatia, supinatia si circumductia. Se mai poate face si elongatia pentru fiecare deget in parte sau abductia si adductia intre degete. Pentru glezna, miscarile pasive sunt: cu o mana se tine contrapriza pe partea inferioara a gambei, iar cu cealalta mana priza pe oasele tarsiene si se face flexia dorsala pe gamba a labei piciorului, apoi flexia plantara (extensia) flexia laterala stanga si dreapta, pronatia si supinatia, elongatia si circumductia.
Miscarile active:
Sunt aceleasi miscari ca si cele pasive, cu deosebirea ca miscările le executa bolnavul iar maseurul le dicteaza.
Miscarile active cu rezistenta
Sunt pentru flexie dorsala, maseurul tinand contrarezistenta cu mana pe partea dorsala a plantei. Pentru flexie plantara maseurul tine rezistenta pe partea plantara iar pentru flexia laterala tine contrarezistenta pe partea opusa miscarii.

Gimnastica medicala
Se fac:
- exercitii de flexie a degetelor urmate de relaxare
- exercitii de extensie a degetelor urmate de relaxare
- exercitii de flexie a piciorului
- exercitii de extensie a piciorului
- exercitii de circumductie
- exercitii cu bicicleta ergometrica, cu laba piciorului fixata pe pedala
- exercitii de polikineto-recuperare
- exercitii de flexie plantara si dorsala cu contrarezistenta
- exercitii de abductie a piciorului
- exercitii de apucare a unei vergele de lemn cu degetele piciorului
- exercitii de apucare a unui prosop intins pe o suprafat neteda
- exercitii de ridicare pe varfurile picioarelor, alternative
- exercitii de mers pe varfuri inainte si inapoi
- exercitii de mers pe calcaie inainte
- exercitii de mers incrucisat
- exercitii de mers pe loc, intre doua bare paralele."
Acestea sunt informafiile pe care le-am gasit pe internet si cred ca pot fi folosite.
Va cer parerea.
TRIFU LUMINITA MARIA
 
Mesaje: 34
Membru din: Joi Noi 26, 2009 4:22 pm

Re: Fractura de tibie

Mesajde TRIFU LUMINITA MARIA » Lun Dec 21, 2009 4:40 pm

Buna seara,
Astazi revin cu vesti bune pentru mine. Am fost la control, mi s-a facut o radiografie la picior. Am vazut radiografia si m-am linistit, deoarece tibia se reface, in schimb nu am inteles ce de am fost operata la fibula. Probabil muschiul a fost strivit nu osul. Urmeaza exercitii pentru laba piciorului, muschi fermur si gamba.
Acum increderea in ce pot face este cel mai mare atu al luptatorului pentru o viata sanatoasa.
Am beneficiat si astazi de control la neurologie. In martie voi face o noua operatie la cap, mi se va pune o placuta de titan.
A avut o zi foarte buna.
Doresc tuturor celor care m-au sustinut si sprijinit sarbatori fericite, alaturi de cei dragi pe care in apreciezi cu adevatat numai atunci cand treci prin incercari reale.
La multi ani!
TRIFU LUMINITA MARIA
 
Mesaje: 34
Membru din: Joi Noi 26, 2009 4:22 pm

Re: Fractura de tibie

Mesajde TRIFU LUMINITA MARIA » Mie Dec 30, 2009 9:50 am

Buna ziua,
Zilele care trecut au fost importante pentru mine. Am reusit prin exercitii in cada cu apa calda sa fortez putin picioriul si sa fac exercitii care m-au incurajat ca voi reusi sa merg din nou. Conditia este sa ai bunavointa.
Dl dr Ion m-a invatat sa fac exercitii cu cadrul, ceea ce este foarte bine pentru ca solicit laba piciorului.
Va doresc tuturor un an nou plin de impliniri si foarte bun daca esti sanatos. A fi sanatos este cel mai bine.
TRIFU LUMINITA MARIA
 
Mesaje: 34
Membru din: Joi Noi 26, 2009 4:22 pm

Re: Fractura de tibie

Mesajde TRIFU LUMINITA MARIA » Mie Ian 06, 2010 7:14 pm

Buna seara,
Nu am scris de trei zile pentru ca in continuare inregistrez progrese.Am realizat ca informatiile pe care le dau pentru a le intelege cei care au suferit o fractura de tibie, trebuie sa aiba rabdare sa citeasca tot ce am scris.
In ultimile trei zile laba piciorlui s-a dezumflat, calcaiul incepe sa se simta, ceea ce reprezinta progres.
TRIFU LUMINITA MARIA
 
Mesaje: 34
Membru din: Joi Noi 26, 2009 4:22 pm

Următorul

Înapoi la Ortopedie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator