fractura astragal

fractura astragal

Mesajde danielzaharia » Sâm Oct 09, 2010 12:48 pm

Buna ziua,
In urma unui accident de masina,am fost operat de fractura bimaleolara si astragal,am trei suruburi in picior. Ma ingrijoreaza faptul ca astragalul deobicei necrozeaza pierzandu-si irigatia.Fizioterapia e foarte importanta pt recuperare si probabil cat mai repede inceputa pt a iriga astragalul.Cu siguranta RMN -ul este indicat pt a vedea situatia vascularizarii si a sti tehnicile de recuperare corecte.Am o saptamana de cand sunt operat, am avut o complicatie(hematom) dar e spre bine si nu s-a infectat. Am suruburi de metal ceea ce face imposibil RMN-ul. Doctorul a zis ca nu am voie trei luni sa pun piciorul jos. Imi este frica ca in tot acest timp(3 luni) fara fizioterapie si RMN sa nu inceapa necroza si apoi imposibila recuperarea si sa se complicie situatia. Ce sa fac?

Va multumesc anticipat,
Daniel
danielzaharia
 

Re: fractura astragal

Mesajde HBOT » Lun Oct 11, 2010 10:49 am

Stimate domn,

suruburile de metal nu sunt un impediment pentru RMN, numai daca aliajul suruburilor contine fier atunci nu se poate face RMN-ul, altfel orice alt aliaj este RMN compatibil, dar trebuie sa stiti exact din ce aliaj sunt facute suruburile dvs.

Chiar daca apare ca si complicatie necroza aseptica a astragalului, atata vreme cat dvs. nu va folositi glezna operata la mers (nu o incarcati) aceasta nu evolueaza catre distrugerea conturului articular. De aceea, in cazul fracturilor, dar si luxatiilor sau entorselor grave de glezna este indicat la terminarea perioadei de imobilizare, inainte de inceperea incarcarii piciorului de a ne asigura, cu ajutorul unui RMN, de integritatea vascularizarii segmentelor osoase ale gleznei, in special a astragalului. Numai astfel putem evita o evolutie a unui EVENTUALE necroze aseptice catre artroza. Este adevarat ca un stadiu avansat de necroza aseptica necesita un numar mult mai mare de terapie hiperbara, spre deosebire de stadiile incipiente, dar si stadiile avansate pot fi tratate.

Aplicarea oxigenarii hiperbare in postoperator, in cazul traumatologiei are un efect deosebit de important nu numai in accelerarea vindecarii si calusarii fracturilor, ci in primul rand in reducerea ratei complicatiilor. De altfel, oxigenarea hiperbara aplicata imediat in postoperator, nu face altceva decat impiedica aparitia edemului osos post-traumatic, sarindu-se astfel peste etapa inflamatorie de organizare a unei fracturi, asadar se accelereaza calusarea. Dar tocmai impiedicarea aparitiei edemului osos face ca astfel de complicatii precum necrozele aseptice post-traumatice sa nu mai apara. Daca oxigenarea hiperbara, nu poate fi aplicata postoperator, atunci este important sa observam evolutia pacientului aproximativ la o luna de la efectuarea osteosintezei, moment in care, in functie de resorbtia edemului osos post-traumatic putem aprecia gradul de risc al unei evolutii catre o eventuala necroza aseptica sau sindrom algodistrofic. Diferenta consta in faptul ca atunci cand aplicam oxigenarea hiperbara imediat postoperator sunt suficiente 7-10 sedinte, in cazul aparitiei unei necroze aseptice avansate a astragalului, necesarul de terapie poate depasi uneori si 30 de sedinte, dar necroza aseptica este o indicatie cronica, tratamentul putand fi oricand aplicat, hiperbara in postoperator din pacate nu poate fi aplicata decat in sectiile de ortopedie care dispun de oxigenare hiperbara sau un protocol de colaborare cu un centru de medicina hiperbara, precum SCJU Constanta de exemplu.

Daca nici la o luna de la operatie nu putem sa evaluam cu ajutorul RMN-ului situatia gleznei (osteosinteza feroasa RMN incompatibila), atunci in cazul unei suspiciuni concrete a acestei afectiuni trebuie evitata incarcarea gleznei pana la indepartarea materialului de osteosinteza si efectuarea unei analize complete a articulatiei afectate.

Singurul lucru pe care dvs. il puteti face in situatia actuala este sa va interesati in ce masura osteosinteza folosita contine fier, de asemenea in ce masura refacerea geometriei articulatiei astragalului a fost efectuata corect, factor esential, de altfel, in mentinerea functionalitatii articulatiei. Dupa examinarea dosarului radiologic, in functie de prezenta sau absenta unui risc crescut de necroza aseptica, respectiv de refacerea corecta a suprafetelor articulare se poate opta pentru indepartarea precoce a materialului de osteosinteza in vederea evaluarii situatiei locale.

Dr. Ion
http://www.medicinahiperbara.ro/
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta/Tg. Mures
0040241511022
HBOT
 
Mesaje: 376
Membru din: Sâm Noi 14, 2009 1:46 pm
Localitate: Constanta

Re: fractura astragal

Mesajde danielzaharel » Mar Oct 12, 2010 11:20 am

Buna ziua, am aflat ca suruburile sunt din aliaj feros,nu am fost pus in tema inaintea operatiei si nu am stiut imp lor. s-a facut radiografie postoperatorie si Doctorul spune ca osul sa asezat corect.
Ceea ce vreau acum e sa se depuna calus cat mai repede si sa scot suruburile ,pt a putea face RMN si incepe fizioterapia cat mai repede sa nu pierd vascularizarea osului.imi recomandati HBO dupa ce ies din spital pt acest lucru,cam cate sedinte si ce sa mai fac?. Multumesc Daniel , ps. am 33 ani
danielzaharel
 
Mesaje: 1
Membru din: Sâm Oct 09, 2010 10:57 am

Re: fractura astragal

Mesajde HBOT » Mar Oct 12, 2010 10:30 pm

Oxigenarea hiperbara isi pierde rapid importanta in traumatologie daca nu este aplicata imediat dupa efectuarea osteosintezei. Rolul acestei terapii este tocmai de a preintimpina aparitia edemului osos sarindu-se astfel peste faza inflamatorie a organizarii calusui, accelerind astfel vindecarea. Daca nu poate fi aplicata rapid dupa operatie, atunci rostul terapiei dispare sau devine modest. Desigur ca daca apar complicatii, precum intirzierile de calusare, complicatiile septice sau necrozele aseptice, respectiv sindromul algodistrofic, HBOT poate fi oricind aplicat, de data aceasta ca si terapie. Important este de a cunoaste cu exactitate in ce scop se administreaza pentru a putea stabili schemele de tratament (presiunea de lucru, durata terapiei, numarul de sedinte).

Cu stima,
Dr. Ion
http://www.medicinahiperbara.ro/
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta/Tg. Mures
0040241511022
HBOT
 
Mesaje: 376
Membru din: Sâm Noi 14, 2009 1:46 pm
Localitate: Constanta


Înapoi la Ortopedie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator