Fractura de astragal

Fractura de astragal

Mesajde Stan Cristian » Joi Iun 30, 2011 12:35 pm

Buna ziua, domnule Dr. Ion!

Varsta mea este 29 ani. Am suferit o fractura de astragal (gatul osului) in data de 11 iunie 2011. Cateva ore mai tarziu mi-au fost fixate doua suruburi in urma unei interventii chirurgicale. Dupa 3 zile am fost la control si am pastrat atela pusa initial. In data de 24 iunie am fost din nou la control, mi-au fost scoase firele de la operatie si glezna mi-a fost imobilizata intr-o gheata din material rasinos. Urmatoarea vizita la medic va fi undeva intre 18 si 22 iulie.

Din cate am mai citit pe forumul dvs (la subiectul - fractura calcaneu stg), daca informatiile se pot aplica si in cazul meu, observ ca ar fi fost bine sa incep cu sedinte de oxigenare hiperbara in zilele imediat urmatoare interventiei. De asemenea, am citit ca recomandarea este ca RMN-ul sa fie facut la o luna si jumatate dupa incident.

Va rog sa imi spuneti daca acele informatii se aplica si in cazul fracturii de astragal si daca nu, va rog sa imi recomandati ce pot face, interesul meu fiind acela de a ma recupera cat mai bine si cat mai repede, facand tot ce este posibil pentru a limita riscurile unei necroze!

In asteptarea raspunsului dumneavoastra,
Stan Cristian
Stan Cristian
 
Mesaje: 2
Membru din: Joi Iun 30, 2011 11:35 am

Re: Fractura de astragal

Mesajde HBOT » Joi Iun 30, 2011 1:20 pm

Ceea ce ati citit este valabil pentru ORICE fractura, in general. Fracturile de astragal prin definitie au o tendinta de a merge ceva mai prost deoarece acest os are o vascularizatie mai precara, cu o tendinta spontana de a necroza, chiar si in absenta unei fracturi.

La trei saptamani de la fractura este ILUZORIU sa va ginditi la aplicarea oxigenarii hiperbare pentru accelerarea vindecarii, acest lucru facindu-se cu un randament maxim in primele ore sau zile. Hiperbara se aplica in patologia traumatica, DAR IN ACUT, si nu la saptamani de la fractura si de regula cind afla pacientul de aceasta posibilitate este prea tirziu. NUMAI daca sectia de ortopedie/traumatologie dispune de aceasta technica se poate aplica in acut, altfel este iluzoriu de a discuta despre asocierea hiperbarei in tratamentul ortopedic. SITUATIA este asemanatoare anesteziei: degeaba va mai agitati acum daca era mai bine sa fiti operat cu anestezie sau fara, ca oricum faptul este consumat.

VA fi insa de ajuns ca o singura sectie de ortopedie sa dispuna de o sectie de hiperbara, ca ori vor urma si celelalte exemplul ori vor avea semnificativ mai putin de operat, IN SPECIAL pacienti dintr-un anumit segment social.

Ca idee daca "pierdem"avantajele acestea ale hiperbarei aplicate precoce, osul va calusa intr-un tirziu. Intrebarea care se pune acum este daca apar sau nu complicatii!

1. fractura de astragal inseamna deseori o fractura articulara, iar daca technica operatorie nu este buna, rezultatul poate fi artroza. De aceea importanta ar fi si o a doua opinie, dar nu din partea mea sau a unui medic de alta specialitate ci din partea unui medic ortoped, in special al unui traumatolog sau a unui medic dedicat chirurgiei piciorului/gleznei. De altfel acest lucru este cel mai important, deoarece indiferent ca faceti sau nu o necroza ce ar putea duce la o artroza si compromite glezna, daca operatia nu este facuta bine, ORICUM se ajunge la o artroza.

2. uneori pot apare o serie de complicatii, IN ORICE FRACTURA, nu numai in cazul particular al Dvs., unele rapid, precum osteita, altele tardiv precum necroza aseptica sau pseudartroza. Pseudartroza este o tulburare de calusare, ce apare de asemenea pe fondul unei hipoxii pe linia de fractura, datorata in special edemului osos. Necroza aseptica a astragalului de asemenea este un fenomen indus de aparitia edemului osos.

Acum desigur ca nu ramane decit sa asteptati evolutia, in sensul sa observati daca edemul osos posttraumatic dispare de la sine, sau nu. Daca acesta nu dispare, probabil ca vor apare complicatii precum pseudartroza sau chiar o necroza de astragal.

O alta problema deosebit de importanta a ORTOPEDIEI in general o constituie faptul ca evolutia unei fracturi este data de EVOLUTIA EDEMULUI OSOS, iar aceasta se poate MONITORIZA doar cu ajutorul RMN-ului, ori in Romania inca nu in toate spitalele se lucreaza cu material de osteosinteza RMN-compatibil, astfel ca daca materialul de osteosinteza contine fier, ne intoarcem in secolul trecut, cind nu exista RMN si HABAR NU AVEAM de evolutia acestuia!

Daca materialul folosit in cazul Dvs. aare orice metal in compozitie, in afara de fier, putem face RMN-uri si aprecia evolutia in sensul de a putea interveni preventtiv, inaintea aparitiei unor complicatii, iar daca contine fier nu putem decit sa dam din umeri ca niste TINTI, cum o faceam cu 50 de ani in urma si sa spunem ca atunci cind scoatem suruburile vom vedea ce s-a intimplat.

Cu stima,
Dr. Ion
http://www.medicinahiperbara.ro/
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta/Tg. Mures
0040241511022
HBOT
 
Mesaje: 376
Membru din: Sâm Noi 14, 2009 1:46 pm
Localitate: Constanta

Re: Fractura de astragal

Mesajde Stan Cristian » Joi Iun 30, 2011 1:50 pm

Va multumesc pentru informatii!
Cel mai probabil, voi reveni dupa acel RMN la o luna si jumatate de la incident...

Toate cele bune!
C. Stan
Stan Cristian
 
Mesaje: 2
Membru din: Joi Iun 30, 2011 11:35 am


Înapoi la Ortopedie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator